Η Γιούλια Σαβινόφσκιχ από το Αικατερίνενμπουργκ έχασε την επιμέλεια των δύο παιδιών που είχε υιοθετήσει επειδή τοπικό δικαστήριο την χαρακτήρισε ως άνδρα μετά την εγχείρηση αφαίρεσης στήθους στην οποία υποβλήθηκε, και, με βάση αυτό το επιχείρημα, ο δικαστής αποφάσισε ότι δεν μπορεί να είναι κηδεμόνας ανηλίκων.

Τη Δευτέρα, ο δικηγόρος της οργάνωσης «Αγορά» Πάβελ Τσίκοφ έδωσε στη δημοσιότητα απόσπασμα της απόφασης του δικαστηρίου, στο οποίο αναφέρεται ότι η Σαβινόφσκιχ είναι άνδρας και επειδή ο γάμος της με άλλον άνδρα θεωρείται άκυρος, σε τέτοια οικογένεια δεν μπορούν να διαπαιδαγωγήσουν τα υιοθετημένα τους παιδιά.

«Η ταυτοποίηση της Σαβινόφσκιχ Γ.Β ως εκπροσώπου του ανδρικού φύλου και με δεδομένο ότι έχει παντρευτεί με άνδρα, η επιδίωξη της να αναλάβει κοινωνικό ρόλο που προσιδιάζει στο ανδρικό φύλο, στην ουσία έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του οικογενειακού δικαίου της χώρας μας, τις παραδόσεις και τον τρόπο σκέψης της κοινωνίας μας» αναφέρεται στην απόφαση του τοπικού δικαστηρίου.

«Αναγράφεται ως θήλυ»

Ο δικηγόρος της Σαβινόφσκιχ, Αλεξέι Μπουσκάκοφ, δήλωσε στην εφημερίδα Novaya Gazeta ότι στην ταυτότητά της αναγράφεται ως θήλυ και πως το δικαστήριο δεν προσκόμισε κανένα έγγραφο το οποίο να πιστοποιεί ότι η Σαβινόφσκιχ άλλαξε φύλο.

Η ίδια η Γιούλια Σαβινόφσκιχ δήλωσε στη ρωσική υπηρεσία του BBC ότι δεν έκανε ούτε προτίθεται να κάνει εγχείριση για να αλλάξει φύλο. «Οχι, δεν προτίθεμαι να κάνω εγχείριση φαλοπλαστικής, ορμονοθεραπεία, και να αλλάξω φύλο στην ταυτότητά μου». Προσέθεσε μάλιστα, εν αντιθέσει με τα όσα αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου, ότι στην οικογένειά της έχει τον ρόλο της γυναίκας.

«Τα παιδιά μου με φωνάζουν μαμά. Η μεγαλύτερη κόρη μου, που είναι προοδευτική και δεν έχει προκαταλήψεις, η οποία ακόμη και αν θα της ζητούσα και της τεκμηρίωνα ότι πρέπει να μου απευθύνεται όπως απευθύνεται σε άνδρα, δεν θα είχε πρόβλημα», λέει η Γιούλια Σαβινόφσκιχ.

Ο δικηγόρος της έχει δηλώσει ότι το δικαστήριο αρνήθηκε να περιμένει το πόρισμα των ψυχολόγων και ψυχιάτρων που την εξέτασαν. «Η Σαβινόφσκιχ εξετάσθηκε από ψυχιάτρους και ψυχολόγους. Αλλά οι γιατροί δεν συνέταξαν πόρισμα. Το πρόβλημα συνίσταται στο ότι η δικαστής αρνήθηκε να περιμένει τη σύνταξη του πορίσματος».

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική παρόμοια απόφαση του τοπικού δικαστηρίου. Και παλαιότερα είχε απορρίψει προσφυγή της Σαβινόφσκιχ και, τον Δεκέμβριο του 2017, το Περιφερειακό Δικαστήριο του Σβερντλόφσκ είχε χαρακτηρίσει την απόφαση του τοπικού δικαστηρίου παράνομη απαιτώντας την επανεξέταση της υπόθεσης.

Με εγκεφαλικές παθήσεις 

Πριν από μερικά χρόνια η Σαβινόφσκιχ και ο σύζυγός της υιοθέτησαν από το ορφανοτροφείο δύο αγοράκια, τα οποία και τα δύο έχουν παθήσεις: το ένα πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και το άλλο οργανική εγκεφαλική βλάβη.

Τον Αύγουστο του 2017, άνθρωποι της κοινωνικής πρόνοιας της πήραν και τα δύο υιοθετημένα παιδιά, όταν πληροφορήθηκαν ότι η Σαβινόφσκιχ προτίθεται να κάνει εγχείριση αφαίρεσης στήθους. Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2017 το δικαστήριο του Οντρζονικίντζε αποφάσισε να μην της επιστραφούν τα παιδιά.

Στην απόφαση του τοπικού οργανισμού κοινωνικής πρόνοιας, που είναι αρμόδιος για την κηδεμονία, αναφέρεται ότι ο σύζυγος της Σαβινόφσκιχ, ο 31χρονος Γιεβγκένι Σόκοφ, «δεν έχει εισοδήματα που να εξασφαλίζουν στα υιοθετηθέντα παιδιά το ελάχιστο όριο διαβίωσης, το οποίο ορίζει η περιφέρεια του Σβερντλόφσκ» και ως εκ τούτου «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για υιοθεσία παιδιών».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο δικηγόρος τη Σαβινόφσκιχ, ο Σόκοφ παρακολούθησε τη σχολή γονέων που υιοθετούν παιδιά, αποπλήρωσε εμπρόθεσμα το στεγαστικό του δάνειο και πρόσφατα η οικογένειά του απόκτησε και εξοχικό.

«Προτίθεται να κάνει εγχείριση αλλαγής φύλου... »

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ο πραγματικός λόγος ήταν η εγχείριση που έκανε στο στήθος η Γιούλια. Και αυτό το γεγονός δεν μπορεί να συνιστά αφορμή για την υιοθέτηση τόσο σκληρών μέτρων εκ μέρους των δημοσίων αξιωματούχων» δήλωσε ο δικηγόρος Αλεξέι Μπουσμάκοφ.

Οι αρμόδιοι δημόσιοι αξιωματούχοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ζητώντας την ακύρωση της πράξης υιοθεσίας από την ανάδοχη οικογένεια, όταν η οικογένεια Σαβινόφσκιχ αρνήθηκε να υπογράψει το αίτημα οικειοθελούς παραίτησης από την υιοθεσία.

Παλαιότερα, οι αρμόδιοι της υπηρεσίας κηδεμονίας είχαν δηλώσει ότι η Σαβινόφσκιχ, η οποία εκτός από τα δύο υιοθετημένα παιδιά έχει και τρία δικά της, προτίθεται να κάνει εγχείριση αλλαγής φύλου, προσκομίζοντας ως απόδειξη το blog της στο Διαδίκτυο.

«Απλώς, ήταν μεγάλο το στήθος μου... »

Το υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής της περιοχής Σβερντλόφσκ δήλωσε ότι από την Σαβινόφσκιχ πήραν τα παιδιά εξαιτίας της ασθένειάς της, η οποία συγκαταλέγεται στις παθήσεις που δεν επιτρέπουν την υιοθεσία παιδιών.

Η ίδια η Σαβινόφσκιχ υποθέτει ότι οι αρμόδιοι της υπηρεσίας κοινωνική πρόνοιας θεωρούν πως είναι τρανσέξουαλ και στη Ρωσία κάτι τέτοιο θεωρείται φυσική διαταραχή του φύλου.

Στη συνέντευξή της στο BBC, δήλωσε ότι δεν σκέφθηκε να αλλάξει φύλο, αλλά απλώς ήθελε να απαλλαγεί από το μεγάλο στήθος της το οποίο της προκαλούσε προβλήματα. «Από σωματικής απόψεως είναι κάτι πολύ βαρύ. Το βράδυ σου πονάει η πλάτη, το πρωί σου πονάει η πλάτη και η σπονδυλική σου στήλη πονάει παρά πολύ κάθε μέρα. Ζεις με τον πόνο», είπε με τον πλέον απλό τρόπο, αναφερόμενη στους λόγους της απόφασής της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από