«Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός», παρηγορήθηκε ο Μάρτιν Σουλτς στην τελευταία εμφάνισή του χθες ως πρόεδρος του SPD, ανακοινώνοντας στους δημοσιογράφους και επισήμως την παραίτησή του. Υποψήφια για τη θέση του προέδρου του SPD είναι η Αντρεα Νάλες, η εκλογή της θα γίνει στο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου στο Βισμπάντεν. Η πρότασή του για την υποψηφιότητα της Νάλες έγινε ομόφωνα δεκτή από το προεδρείο του κόμματος, εξήγησε ο Σουλτς. Μέχρι την εκλογή της, χρέη υπηρεσιακού προέδρου του SPD θα εκτελεί ο Ολαφ Σολτς, ένας εκ των έξι αντιπροέδρων του κόμματος, μελλοντικός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος στην επόμενη κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ.

Η δρομολόγηση της διαδοχής είναι το τελευταίο επεισόδιο στην κρίση ηγεσίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο οδηγείται σε νέα συγκυβέρνηση με τη δεξιά Χριστιανική Ενωση της Μέρκελ. «Η κυβερνητική συμφωνία περιλαμβάνει 70% θέσεις του SPD» είπε χθες ο Σουλτς διαφημίζοντας την τελευταία του πολιτική επιτυχία ενόψει του εσωκομματικού δημοψηφίσματος για την έγκρισή της από τη βάση του SPD.

O Μάρτιν Σουλτς έζησε μέσα σε έναν χρόνο το ζενίθ και το ναδίρ της πολιτικής του καριέρας. Τον περασμένο Μάρτιο είχε εκλεγεί πρόεδρος του SPD με το 100% των συνέδρων, χθες άνοιξε τον δρόμο για τη διαδοχή του, η οποία συνοδεύτηκε από ένα πρωτοφανές χάος στην ηγεσία του κόμματος. Θέλησε να δώσει το «δαχτυλίδι» στην Αντρεα Νάλες, την οποία πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ως υπηρεσιακή πρόεδρο. Ο σχεδιασμός του Σουλτς ήταν να παραδώσει την προεδρία του SPD και να μεταπηδήσει ο ίδιος στο υπουργείο Εξωτερικών. Δεδομένου ότι είχε αποκλείσει συμμετοχή του σε κυβέρνηση της Μέρκελ, το σχέδιο αυτό ναυάγησε εξαιτίας της πίεσης της βάσης, η οποία αντέδρασε και στη «δοτή» πρόεδρο του κόμματος –δεν αποδέχεται αδιαμαρτύρητα τις συμφωνίες που έκλεισε σε στενό κύκλο ο Μάρτιν Σουλτς με την Αντρεα Νάλες. Στο μεταξύ, η Νάλες απέκτησε και αντίπαλο. Την υποψηφιότητά της για την προεδρία του SPD ανακοίνωσε χθες η Σιμόνε Λάνγκε, δήμαρχος του Φλένσμπουργκ, παντελώς άγνωστη μέχρι τώρα στην υπόλοιπη Γερμανία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αντρεα Νάλες πρωτοστατεί σε εσωκομματικές μάχες εξουσίας στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Το 1995, όταν ο Οσκαρ Λαφοντέν με ένα εσωκομματικό «πραξικόπημα» κατά του Ρούντολφ Σάρπινγκ εξελέγη πρόεδρος του SPD, η Αντρεα Νάλες ήταν τότε πρόεδρος της Νεολαίας (Γιούζος) και έπαιξε καθοριστικό ρόλο τασσόμενη στο πλευρό του Λαφοντέν, ο οποίος τη χαρακτήρισε «δώρο Θεού για το SPD». Αργότερα βρέθηκε απέναντι στον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τη μεταρρυθμιστική Ατζέντα 2010, ενώ το 2005 οδήγησε σε παραίτηση τον τότε πρόεδρο του SPD Φραντς Μιντεφέρινγκ, καθώς η ίδια διεκδίκησε και εξελέγη γραμματέας του SPD κόντρα στον υποψήφιο του προέδρου. Υπό την έννοια αυτήν, η 47χρονη σήμερα Αντρεα Νάλες μόνο νέο πρόσωπο του SPD δεν είναι. Αλλά θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του SPD στα 155 χρόνια της ιστορίας του και ταυτόχρονα κοινοβουλευτική ηγέτις του κόμματος στην Μπούντεσταγκ. Με την Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, θα είναι δύο γυναίκες που θα καθορίζουν την πορεία της Γερμανίας.

16,5%

δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα γκάλοπ του Ινστιτούτου Insa για την εφημερίδα «Μπιλντ», κάτω από το αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων εκλογών. Το χάος στην ηγεσία του SPD έχει αντίκτυπο και στις δημοσκοπήσεις. Τους Σοσιαλδημοκράτες χωρίζει πλέον μόλις μιάμιση μονάδα από το ακροδεξιό AfD που παραμένει στο 15%. Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% είναι και η δεξιά CDU – CSU με 29,5%.