Με όχημα την υπόθεση Novartis, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα «τοξικό κλίμα στην πολιτική ζωή της χώρας», αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη. Τα κεντροαριστερά στελέχη ετοιμάζονται να κινηθούν επιθετικά εναντίον της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο ευρύτερος κεντροαριστερός χώρος, πολλά στελέχη υποδεικνύουν ως οδηγό τη χθεσινή παρέμβαση του Βαγγέλη Βενιζέλου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «διαστροφική αντίληψη για τους θεσμούς και το κράτος δικαίου» από κυβερνητικής πλευράς, απέναντι στην οποία πρέπει «να υπάρξει και θα υπάρξει αντίδραση εκείνων των πολιτών που υπερασπίζονται τη δημοκρατία και το μέλλον του τόπου».

Σύμφωνα με τον Βενιζέλο, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επιχειρούν το «»τέλειο» θεσμικό έγκλημα»: από τη μια, με την πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή διαπιστώνεται ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παρέλθει για όλους τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους, ενώ για τα αδικήματα της δωροληψίας και της δωροδοκίας οι βουλευτές της κυβέρνησης προτείνουν τη σύγκληση της Επιτροπής «όχι για να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης», αλλά για να διαλευκάνει αν τα αδικήματα έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των πολιτικών πρόσωπων που αναφέρονται στη δικογραφία. Αν κάτι τέτοιο δεν αποδειχθεί, επισημαίνει ο Βενιζέλος, τότε η δικογραφία πρέπει να επιστραφεί στον εισαγγελέα.