Πόσα χρήματα πλήρωσε η Μπαρτσελόνα στον Αγιαξ, με τα σημερινά δεδομένα, για να αποκτήσει τον Γιόχαν Κρόιφ; Ποια είναι η «πληθωριστική» αξία της μεταγραφής του Ζινεντίν Ζιντάν από τη Γιουβέντους στη Ρεάλ Μαδρίτης; Πόσο θα στοιχίζει ο Νεϊμάρ του 2050;

Τις απαντήσεις δίνει ο καθηγητής Οικονομικών και Λογιστικής του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, Χοσέ Μαρία Γκάι ντε Λιεμπάνα, ο οποίος προσάρμοσε τα ποσά που δόθηκαν για τους παίκτες που κατείχαν κάποτε τον τίτλο του πιο ακριβού στον κόσμο. Και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Λαμβάνοντας υπόψη του τον πληθωρισμό από το 1960 μέχρι σήμερα και τα ποσά που δαπάνησαν σ’ αυτό το χρονικό διάστημα οι σύλλογοι, σπάζοντας τα ρεκόρ μεταγραφών κατέληξε στα εξής: Τα χρήματα που έδωσε η Μπαρτσελόνα για να αποκτήσει τον Γιόχαν Κρόιφ από τον Αγιαξ θα ήταν με τα σημερινά δεδομένα 9,8 εκατ. ευρώ. Για τον Μαραντόνα η απόκτησή του από την Μπόκα θα στοίχιζε στους Καταλανούς 29,5 εκατ. ευρώ. Η μετακίνηση του Φίγκο από την Μπάρτσα στη Ρεάλ 82 εκατ. ευρώ, του Ρονάλντο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ 103 εκατ., ένα λιγότερο του Γκάρεθ Μπέιλ που έκανε το ίδιο δρομολόγιο.

Η έκπληξη κρύβεται στη μεταγραφή του Ζινεντίν Ζιντάν. Τα 77,5 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η Ρεάλ στη Γιουβέντους το 2001 αντιστοιχούν σε σημερινά 107 εκατ. ευρώ. Μέχρι το καλοκαίρι ο γάλλος νυν προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ο ακριβότερος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

«Μετά τον Ζιντάν υπήρχε ένα φρενάρισμα γιατί το ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να δίνει τόσο πολλά χρήματα για μεταγραφές», εξηγεί ο Χοσέ Μαρία Γκάι ντε Λιεμπάνα.

Η μεταγραφή του Νεϊμάρ από την Μπάρτσα στην Παρί έναντι 222 εκατ. ευρώ άλλαξε άρδην το τοπίο στις μεταγραφές.

Σύμφωνα με τον ισπανό καθηγητή, αν συνεχίσει να μεγαλώνει η ποδοσφαιρική αγορά μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που θα τρέχει με πληθωρισμό 3% με 5% ετησίως, τότε το 2050 θα δούμε την πραγματοποίηση της πρώτης μεταγραφής ποδοσφαιριστή που θα σπάσει το φράγμα του ενός δισ. ευρώ.

Ο Ντε Λιεμπάνα εξηγεί πως οι σύλλογοι δεν διστάζουν να δαπανούν τεράστια ποσά για την αγορά παικτών όπως ο Νεϊμάρ, ο Πογκμπά, ο Κριστιάνο Ρονάλντο γιατί από μόνοι τους οι αθλητές αποτελούν μία βιομηχανία.

Χαρακτηριστικό της έκρηξης των ποσών που δαπανώνται για την απόκτηση των πολυδιαφημισμένων άσων είναι η σύγκρισή τους με τα έσοδα ενός μέσου εργαζομένου στη Γερμανία.

Το 1974 ένας Γερμανός έπρεπε να δουλέψει 143 χρόνια για να πληρώσει τα χρήματα που έδωσε η Μπαρτσελόνα στον Αγιαξ για τον Κρόιφ. Για να συμβεί το ίδιο σήμερα με την περίπτωση του Νεϊμάρ, ένας γερμανός εργαζόμενος πρέπει να εργαστεί 6.491 χρόνια!