Λύση σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο όσον αφορά την αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο, συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον τούρκο ομόλογο του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία το βράδυ της Τρίτης, όπως αναφέρει η τουρκική πλευρά.

Συγκεκριμένα ο τούρκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι «εμείς ήμασταν ξεκάθαροι ότι η αποφυγή των εντάσεων θα είναι καλύτερη όσον αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών». Το ρεπορτάζ του Anadolu έχει τίτλο: «Προειδοποίηση στον Τσίπρα για την ένταση»…

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Γιλντιρίμ είπε πως η θάλασσα του Αιγαίου θα πρέπει να είναι μία θάλασσα φιλίας ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα ενώ παράλληλα έκανε λόγο για αποτελεσματική χρήση του Αιγαίου για την ευημερία των δύο χωρών.

«Να μιλήσουμε ανοιχτά. Υπάρχουν αμοιβαίες κατηγορίες, ότι υπάρχουν παραβιάσεις στον αέρα και τη θάλασσα. Ο κίνδυνος σύγκρουσης μπορεί να υπάρξει και από τις δυο πλευρές. Αν υπάρξει παραβίαση από τη μια πλευρά, υπάρχει παραβίαση και από την άλλη πλευρά. Προκειμένου να μην υπάρχουν παραβιάσεις, δεν αρκεί μόνο η Τουρκία να είναι προσεκτική αλλά και η Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτική. Και εκείνοι που βρίσκονται στο χώρο (ενν. Αιγαίο) πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να μην βρίσκονται σε αμφισβητούμενες περιοχές», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Τις τελευταίες μέρες, συνέχισε ο Μπ. Γιλντιρίμ, από όταν ξεκίνησε αυτή η ένταση στην περιοχή των Ιμίων, έγιναν κάποιες παραβιάσεις και αυτές απαντήθηκαν. Μετά από αυτό νομίζω υπήρξε μία συμφωνία για λύση σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο στο πλαίσιο της αμοιβαίας κατανόησης και συνεχούς επικοινωνίας, πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Συνέχισε λέγοντας: Νομίζω ότι το Μάιο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μία συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών ενόπλων δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα κλιμακωθούν περισσότερο.

Την ίδια στιγμή σε ρεπορτάζ του για τα όσα ειπώθηκαν κατά την τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Γιλντιρίμ το πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο πηγές του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου σημειώνει ότι ο Μπ. Γιλντιρίμ κατέστησε σαφή την ενόχληση της Τουρκίας από την πρόσφατη ένταση με την Ελλάδα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε – σύμφωνα πάντα με το Anadolu – ότι περιμένει από την Ελλάδα να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να πέσουν οι τόνοι στο Αιγαίο.

Παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε θετική ατμόσφαιρα, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ και οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να επικεντρωθούν στην επίλυση των προβλημάτων μέσω διαλόγου.

Καταλήγοντας το Anadolu αναφέρει ότι «σύμφωνα με το ΑΠΕ, ένα τουρκικό σκάφος εμβόλισε ελληνικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος κοντά στα Ίμια στο Αιγαίο, το βράδυ της Δευτέρας».