Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την απόφαση της Σαουδικής Αρβίας να ανοίξει και πάλι τις αίθουσες σινεμά στο κοινό, η κορυφαία ανεξάρτηση αλυσίδα κινηματογράφου Vue International υπέγραψε συμβόλαιο για το άνοιγμα 30 πολυτελών κινηματογραφικών αιθουσών στο βασίλειο.

Η βρετανική αλυσίδα είναι απά τους πρώτους ομίλους του χώρου που επωφελούνται από την απόφαση των αρχών της Σαουδικής Αραβίας να άρει τη σχετική απαγόρευση κλεισίματος των κινηματογραφικών αιθουσών στη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80 με το σκεπτικό ότι οι αποτελούσαν απειλή για την θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.

Πίσω από την απόφαση βρίσκεται ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, εμπνευστής εξάλλου του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης με το όνομα Vision 2030 (Όραμα 2030), το οποίο πιστεύει ότι θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης για το Ριάντ και που πολλοί στη Δύση έχουν χαιρετίσει, ελπίζοντας ότι θα έχει ευεργετική επίδραση σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Μέχρι το 2030 οι αρχές αναμένουν το άνοιγμα 300 κινηματογράφων με περισσότερες από 2.000 αίθουσες, γεγονός που θα αυξήσει μεταξύ άλλων τις δαπάνες των νοικοκυριών στην ψυχαγωγία. Η Vue International η οποία έχει υπογράψει αποκλειστικό σύμφωνο με σαουδαραβικό όμιλο ακινήτων, θα κατασκευάσει 30 κινηματογραφικούς πολυχώρους στη χώρα ενώ αντίστοιχο συμβόλαιο υπέγραψε η αμερικανική AMC Entertainment με το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Vue International που εκμεταλλεύεται 212 τοποθεσίες με 1.902 οθόνες σε δέκα χώρες, ελπίζει να έχει το πλεονέκτημα έναντι του αμερικανικού ομίλου. Ήταν εξάλλου η μοναδική εταιρεία που έλαβε πρόσκληση συμμετοχής σε επενδυτική διάσκεψη στο Ριάντ τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία διενεργήθηκε υπό την αιγίδα του νεαρού πρίγκιπα, ενώ έχει ήδη συμμετάσχει και σε άλλες συζητήσεις υψηλού επιπέδου σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία υπερσύγχρονων κινηματογράφων στην ευρύτερη περιοχή.

Εν τούτοις μόλις ανοίξει ο πρώτος κινηματογράφος ενδέχεται να υπάρχουν περιορισμοί αναφορικά με ό,τι θα προβάλλεται. Οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος των δυο μερών , αναμένεται να συμφωνηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι ο πρώτος κινηματογράφος θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από