Πλήρης αποκλιμάκωση της έντασης παρατηρείται, τις τελευταίες ώρες, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, μετά το συμβάν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, στην εν λόγω περιοχή, όταν τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090 ΓΑΥΔΟΣ, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Ανώτερα στελέχη του λιμενικού σώματος ανέφεραν, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται διαρκώς δύο σκάφη του λιμενικού σώματος που παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τουρκικής ακταιωρού που πλέει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Το σκάφος του λιμενικού σώματος 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση, αφού προχωρήσει άμεσα σε αποκατάσταση της μικρής ζημιάς που έχει υποστεί στα κάγκελα, στο κάλυμμα του αεραγωγού που συνδέεται με το μηχανοστάσιο και στον ιστό του ασυρμάτου. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να ελεγχθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων.

Και η Τουρκία

Αλλά και από την πλευρά της Τουρκίας έγιναν οι δηλώσεις που έπρεπε για να αλλάξει το κλίμα. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε πως η "Άγκυρα τόνισε προς την Ελλάδα ότι η αποφυγή των εντάσεων θα ήταν καλύτερη για τις διμερείς σχέσεις", προσθέτοντας πως "το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα φιλίας" μεταξύ των δύο κρατών, προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους.

Μιλώντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Αεροδρόμιο Esenboğa της Άγκυρας, πρόσθεσε: "Εκφράσαμε ρητά την πεποίθηση πως η αποκλιμάκωση της έντασης θα βοηθήσει τις σχέσεις μας". Ωστόσο επέμεινε πως οι εντάσεις στα Ίμια ξεκίνησαν από την ελληνική πλευρά.

"Πρόσφατα υπήρξε ένταση στην περιοχή και δώσαμε απάντηση στις παραβιάσεις", τόνισε, εμμένοντας στην τουρκική εκδοχή για όσα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με την οποία οι προκλήσεις προς την τουρκική ακταιωρό ξεκίνησαν από το ελληνικό σκάφος.

Στη συνέχεια δήλωσε πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να μειώσουν τις εντάσεις και να διατηρήσουν την επικοινωνιακή γραμμή ανοιχτή μέσω πολιτικών και διπλωματικών οδών.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε μάλιστα ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Γενικού Επιτελείου του ΝΑΤΟ τον Μάιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από