Δεκατέσσερις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν πως οι προεδρικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στην Αίγυπτο στα τέλη Μαρτίου δεν θα είναι «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», όπως ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταπάτησε ακόμη και τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στις 26-28 Μαρτίου 2018», εκτιμούν οι οργανώσεις που αναφέρονται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αυτή, «η κυβέρνηση του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δεν σταματά να καταπνίγει τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Έχει επίσης συλλάβει πιθανούς υποψήφιους (στις προεδρικές εκλογές) και πραγματοποίησε έρευνες στα σπίτια υποστηρικτών τους».

Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων περιφερειακές οργανώσεις, όπως το Cairo Institute for Human Rights Studies αλλά και διεθνείς όπως το HRW και οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα (RSF).

Όπως τονίζουν οι ΜΚΟ «οι σύμμαχοι της Αιγύπτου θα πρέπει σήμερα να καταγγείλουν δημοσίως τη φάρσα που είναι αυτές οι εκλογές». Το κείμενο απευθύνεται κυρίως στις ΗΠΑ, την ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία κατηγορεί ότι παρέχουν οικονομική βοήθεια στο Κάιρο χωρίς να ζητούν εξηγήσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Καταγγέλλουν την απουσία «του δικαιώματος των πολιτών να συμμετάσχουν σε πολιτικές συγκεντρώσεις και να εκφράζονται ελευθέρα», όπως και τις φυλακίσεις των πιθανών υποψηφίων και αντιφρονούντων.

Πολλοί πιθανοί αντίπαλοι του Σίσι στις προεδρικές εκλογές αποκλείστηκαν ή αποθαρρύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Μόνος υποψήφιος απέναντι στον νυν πρόεδρο είναι ο Μούσα Μοστάφα Μούσα ο οποίος όμως είναι γνωστός υποστηρικτής του Σίσι.

Στα χέρια των αρχώνπρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς

Σημειώνεται επίσης πως οι αιγυπτιακές αστυνομικές αρχές, προχώρησαν την Τρίτη στην σύλληψη του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς Χισάμ Τζενένα, ο οποίος είχε βοηθήσει στη διεξαγωγή της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας ενός αντιπάλου του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Η Νάντα Τζενένα, κόρη του συλληφθέντος δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ότι έως και 30 αστυνομικοί συνέλαβαν τον πατέρα της ενώ βρισκόταν στο σπίτι του σε προάστιο του Καΐρου και τον έβαλαν σε ένα όχημα. Η ίδια ήταν παρούσα στο περιστατικό αλλά δεν γνωρίζει που τον μεταφέρουν ούτε περισσότερα σχετικά με την προσαγωγή του.

Ο Τζενένα βοηθούσε στη διεξαγωγή της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού Σάμι Άναν, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα από τον στρατό με την κατηγορία ότι είχε υποβάλει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως άδεια.