Σε κάθειρξη 15 ετών για την συμμετοχή του στην απαγωγή το 2014 περισσότερων από 200 μαθητριών στο Τσιμπόκ στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, καταδικάστηκε ένας από τους τζιχαντιστές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ένα μέλος της Μπόκο Χαράμ που βρισκόταν μεταξύ των απαγωγέων των κοριτσιών στο Τσιμπόκ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών» από το δικαστήριο του Καϊντζί, στην κεντρική Νιγηρία, το οποίο άρχισε από χθες να εκδικάζει τις υποθέσεις εκατοντάδων φερόμενων μελών της Μπόκο Χαράμ, δήλωσε ο Σαλιχού Ισάχ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο 35χρονος Χαρούνα Γιαχάγια που καταδικάστηκε είναι "ανάπηρος", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, έχει ένα χέρι παράλυτο και ένα πόδι παραμορφωμένο και ομολόγησε την ενοχή του, ζητώντας επιείκεια από το δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι "εντάχθηκε με τη βία" στην τζιχαντιστική οργάνωση και "δρούσε για λογαριασμό της λόγω της σκληρότητας" της οργάνωσης, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Ωστόσο το δικαστήριο του Καϊντζί έκρινε ότι "είχε την επιλογή να μην πάρει μέρος στις δραστηριότητες της Μπόκο Χαράμ", πρόσθεσε ο Ισάχ και γι'αυτό τον καταδίκασε στη βαρειά αυτή ποινή κάθειρξης.

Εκατοντάδες φερόμενα μέλη της Μπόκο Χαράμ άρχισαν να παρουσιάζονται από χθες, Δευτέρα, ενώπιον του δικαστηρίου αυτού, το οποίο εγκαταστάθηκε σε μια στρατιωτική βάση του Καϊντζί, για να αποφανθεί αν θα τους καταδικάσει, θα τους αθωώσει ή θα εισαχθούν σε κέντρα αποκατάστασης.

Τον Απρίλιο του 2014, 219 μαθήτριες ηλικίας 12 ως 17 ετών απήχθησαν ενώ έδιναν εξετάσεις στο σχολείο τους στο Τσιμπόκ, στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου δραστηριοποιείται κυρίως η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση. Η απαγωγή τους συγκλόνισε την κοινή γνώμη παγκοσμίως και δημιουργήθηκε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης το κίνημα "φέρτε πίσω τα κορίτσια μας".

Έκτοτε 107 κορίτσια έχουν βρεθεί ή ανταλλαγεί έπειτα από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Στις αρχές του Ιανουαρίου, πολλές από αυτές παρουσιάστηκαν σε ένα βίντεο που δημοσιοποίησε η τζιχαντιστική οργάνωση, στο οποίο αυτές δήλωναν ότι δεν θα γυρίσουν πια και ότι δεν θέλουν πλέον να εγκαταλείψουν το "χαλιφάτο".

Από το 2009, η σύγκρουση με την Μπόκο Χαράμ έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει περίπου 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους στη Νιγηρία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η οργάνωση αυτή έχει απαγάγει επίσης χιλιάδες ανθρώπους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από