Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις».

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως ΝΠΔΔ, με έδρα το Αιγάλεω, στο οποίο συγχωνεύονται το ΤΕΙ Αθηνών και το ΤΕΙ Πειραιά.

Το νέο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα αποτελέσει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας σε αριθμό φοιτητών, όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στο θεσμό των μετεγγραφών φοιτητών που έχουν αδέλφια φοιτητές σε άλλες πόλεις.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο άρθρο 17 δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής:

α) Οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών τουΤμήματος, στο οποίο φοιτούν.

β) Οι φοιτητέςστους οποίους έχει χορηγηθεί μετεγγραφή ή μεταφορά θέσης εισαγωγήςκαιαιτούνται εκ νέου μετεγγραφή από τη Σχολή ήτο Τμήμαστο οποίο έχουν εγγραφεί με μετεγγραφή,με την επιφύλαξη τηςυποπερίπτ.ivτηςπερίπτ. ε΄ τηςπαρ. 8.

γ) Οι φοιτητές που με αίτησή τους έχουν διακόψει τη φοίτησή τουςκαι για όσο χρόνο διαρκεί ηδιακοπή της φοίτησηςκαι της φοιτητικής ιδιότητας, εκτός αναυτήοφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή σε λόγους ανωτέρας βίας.

δ) Φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα Α.Ε.Ι.με τις κάτωθι κατηγορίες:

αα) Τέκνα των Ελλήνων Εξωτερικού.

ββ) Αλλοδαποί – Αλλογενείς.

γγ) Υπότροφοι Αλλοδαποί – Αλλογενείς που έχουν δικαίωμα πρόσβασης σταΤμήματα ΘεολογικώνΣχολών των Πανεπιστημίων και στα προγράμματα σπουδών των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) καθ` υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε όλες τις υπόλοιπες Σχολές.

δδ) Υπότροφοι Ομογενείς.

εε)Αθλητές που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διάκριση σύμφωνα με το άρθρο 34 τουν. 2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.».

2. Ηπερίπτ. ζ΄ της παρ. 7 του άρθρου 21 του ν. 4332/2015 (Α΄ 76) καταργείται.

3. Στην παρ. 8 του άρθρου 21 του ν. 4332/2015 (Α΄ 76) προστίθεται περίπτωση ε΄ ως εξής:

«ε) Αδέλφια προπτυχιακοί φοιτητές που σπουδάζουν σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα τόσο μεταξύ τους, όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίαςκαι με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Για τιςανάγκες του παρόντος η Περιφέρεια Αττικής νοείται ως μία Περιφερειακή Ενότητα, με εξαίρεση τις Περιφερειακές Ενότητες Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών,Τροιζηνίας– Μεθάνων και Ύδρας.

Επιπλέον προϋποθέσεις για την υπαγωγή στην παρούσα περίπτωσηείναι:αα)οι αιτούντες να μην είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ναμηνέχουνυπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου,καιββ)σε περίπτωση που αιτείται ο ένας μόνο φοιτητής μετεγγραφή,ο αδερφός τουαιτούντοςνα μην έχειυπερβεί δύο έτη πλέον των προβλεπόμενων ετών φοίτησης.

Ως προς τις μετεγγραφές της παρούσαςπερίπτωσηςισχύουν τα εξής:

i. Ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφείσε αντίστοιχο Τμήμα, το οποίο εδρεύει στηνΠεριφερειακή Ενότηταφοίτησης του αδελφού του.

ii. Αν δεν υπάρχειαντίστοιχο Τμήμα στηνΠεριφερειακή Ενότηταφοίτησης του αδελφού του, ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα που εδρεύει στηνΠεριφερειακή Ενότητατης μόνιμης κατοικίας των γονέων του.

iii. Αν δεν πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια, τα αδέλφια μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχα Τμήματα που εδρεύουν σε άλληΠεριφερειακή Ενότητα, πληνΑθήναςκαιΘεσσαλονίκης.

iv.Εάν συντρέχει απόλυτη οικονομική δυσχέρεια, τα αδέρφια μπορούν από κοινού να μετεγγραφούνσε αντίστοιχο ΤμήμαοποιασδήποτεΠεριφερειακήςΕνότητας.Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει ο περιορισμός της φοίτησης σεδιαφορετική Περιφερειακή Ενότητα τόσο μεταξύ τους, όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας.Τα οικονομικά κριτήρια για την εφαρμογή τωνδύοπροηγούμενωνεδαφίωνορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

v. Δικαιούνταιμετεγγραφής, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, οι φοιτητές που έχουν λάβει μετεγγραφή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις, η διαδικασία των μετεγγραφών καικάθε σχετικό θέμα με την εφαρμογή του παρόντος.»