Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Δευτέρα ότι συζητά εδώ και «κάποιο καιρό» με την αμερικανική κυβέρνηση ένα σχέδιο για την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του.

«Για το θέμα της προσάρτησης, μπορώ να σας πω ότι εδώ και κάποιο διάστημα το συζητώ με τους Αμερικανούς» φέρεται να είπε ο Νετανιάχου μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, του Λικούντ.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε ότι οι ΗΠΑ έχουν συζητήσει με το Ισραήλ ένα σχέδιο για την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.  «Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν έχουν συζητήσει ποτέ μια τέτοια πρόταση και ο πρόεδρος εξακολουθεί ξεκάθαρα να επικεντρώνεται στην ειρηνευτική του πρωτοβουλία για το μεσανατολικό», δήλωσε ο Τζος Ράφελ εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Η εφαρμογή της ισραηλινής κυριαρχίας στους εποικισμούς θεωρείται ότι ισοδυναμεί με προσάρτηση. Τα σχόλια που αποδίδονται δημοσίως στον Ισραηλινό πρωθυπουργό αποτελούν την πρώτη έκφραση υποστήριξης εκ μέρους του για ένα σχέδιο που υποστηρίζουν πολλά μέλη του κόμματός του και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μια τέτοια προσάρτηση θα περιπλέξει περαιτέρω την αναζήτηση ειρήνης με τους Παλαιστινίους και την προώθηση της λύσης των δύο κρατών. Η λύση αυτή παραμένει το βασικό σημείο αναφοράς των Ηνωμένων Εθνών και ενός μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας. Ένα σχέδιο προσάρτησης που θα εγκρίνει η ισραηλινή κυβέρνηση κινδυνεύει να προκαλέσει διεθνείς και παλαιστινιακές διαδηλώσεις.

Οι εποικιστικές δραστηριότητες είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η διεθνής κοινότητα θεωρεί επίσης παράνομη την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.

Αντίδραση από τους Παλαιστίνιους

Την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι συζητά εδώ και «κάποιο καιρό» με την αμερικανική κυβέρνηση ένα σχέδιο για την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. 

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρντέινεχ, εκπρόσωπος του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως οποιαδήποτε προσάρτηση θα «καταστρέψει όλες τις προσπάθειες για να σωθεί η ειρηνευτική διαδικασία», ενώ ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (OAP), Σαέμπ Ερακάτ  χαρακτήρισε τα σχέδια «οργανωμένη κλοπή γης» με την συνενοχή της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόνανλτ Τραμπ. 

Λίγο νωρίτερα ο Νετανιάχου δήλωσε ότι συζητά εδώ και «κάποιο καιρό» με την αμερικανική κυβέρνηση ένα σχέδιο για την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.
Τα σχόλια που αποδίδονται δημοσίως στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για συζητήσεις προσάρτησης «συνιστούν την τελευταία αυθαιρεσία και είναι η επιβεβαίωση της αμερικανικής συνενοχής στα σχέδια του ισραηλινού εποικισμού», τόνισε με ανακοίνωσή του ο Ερακάτ. 

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συζητά την κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», δήλωσε ο Ρντέινεχ από την Μόσχα, όπου ο Αμπάς έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν ανέφερε πόσο προχωρημένες είναι οι συζητήσεις για την προσάρτηση μέρους των εδαφών τα οποία οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν για ένα μελλοντικό κράτος. Μια τέτοια κίνηση είναι σίγουρο ότι θα συναντήσει την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. 

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από το Λευκό Οίκο κατά πόσον έχουν διεξαχθεί συζητήσεις για το θέμα.  
Κάποιοι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι οι φερόμενες δηλώσεις Νετανιάχου μπορεί να αποτελούν μια κίνηση κατευνασμού της ακροδεξιάς πτέρυγας στο υπουργικό του συμβούλιο, παρά ένα συγκεκριμένο σχέδιο. 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από