Λες και διάλεξαν οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου να του κάνουν δώρο το ρεκόρ σε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι. Το σπουδαίο διπλό (80-79) που πήρε ο Ολυμπιακός στη Μαδρίτη κόντρα στη Ρεάλ, εκτός από το ότι του άνοιξε πλέον διάπλατα τον δρόμο για το πλεονέκτημα έδρας (με μεγάλες πιθανότητες μάλιστα να παραμείνει στη 2η θέση), ουσιαστικά έχρισε πολυνίκη προπονητή στην ευρωπαϊκή ιστορία του συλλόγου τον Γιάννη Σφαιρόπουλο (που πλέον έχει 71 νίκες, έναντι 70 του Ντούσαν Ιβκοβιτς).

Δεν είναι τυχαίο ότι παίκτες και προπονητής έχουν ξαναβρεί τη χημεία τους, που δεν έχει να κάνει μόνο με το αποτέλεσμα, καθώς κάλλιστα θα μπορούσε να είχε χάσει ο Ολυμπιακός από τη Ρεάλ αν ο –μακράν –κορυφαίος παίκτης του Γιώργος Πρίντεζης είχε την ατυχία να πέσει πάνω στον Ντόντσιτς στο τέλος του αγώνα, ένα κλάσμα του δευτερολέπτου νωρίτερα…

«Θα αποκαλύψουμε όταν με το καλό βρεθούμε στο Βελιγράδι τις έντονες στιγμές που είχαμε με τους παίκτες στα αποδυτήρια μετά τις συνεχόμενες κακές εμφανίσεις» υποσχέθηκε αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με τη Ρεάλ ο εκ των προέδρων Γιώργος Αγγελόπουλος, που μαζί με τον αδελφό του τα είχαν πει (και σε έντονο ύφος) με παίκτες και προπονητή στα αποδυτήρια μετά και την ήττα (και τη χειρότερη εμφάνιση με βάση τη δυναμική του αντιπάλου) από τον Ερυθρό Αστέρα και παραμονές του άνευ βαθμολογικής σημασίας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Συζητήσεις όμως δεν έγιναν μόνο με τους προέδρους, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κάθησε και τα είπε ξανά με τους συνεργάτες του και φυσικά άκουσε και τη γνώμη των παικτών του.

Μπορεί να είναι ένας ισχυρογνώμων, στον βαθμό του ξεροκέφαλου κάποιες φορές προπονητής, αλλά πάνω από όλα είναι διορατικός και όταν καταλαβαίνει ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά, το αλλάζει.

Αυτό έκανε μαζί με τους παίκτες του, που αρχής γενομένης κόντρα στον Παναθηναϊκό, αλλά πολύ περισσότερο με Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ Μαδρίτης, πλέον παίζουν πολύ στην άμυνα με τις αλλαγές σε όλα τα σκριν για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστροφών (pick ‘n’ noll) των αντιπάλων στην επίθεση.

Φαίνεται καθαρά ότι τους ταιριάζει αρκετά και θα είχε δουλέψει ακόμα πιο αποτελεσματικά και με τον Παναθηναϊκό αν δεν είχαν χρεωθεί γρήγορα οι Μιλουτίνοφ και ΜακΛιν με τρίτο φάουλ.

Μεθοδικότητα

Ο Ολυμπιακός την τελευταία φορά που είχε νικήσει τη Ρεάλ στην έδρα της σε αγώνα της κανονικής περιόδου, ο νυν προπονητής της Πάμπλο Λάσο ήταν ακόμα παίκτης της, όπως και ο Μίλαν Τόμιτς, καθώς αυτό είχε συμβεί πριν από 20 χρόνια!

Εγινε όμως με σύστημα και μεθοδικότητα και αυτό μετράει. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος ήταν εξαιρετικός σε όλο το ματς, αλλά έδωσε ρέστα στα 15».

Εκεί που βλέποντας τη Ρεάλ μετά το τάιμ άουτ να μπαίνει με μοναδικό ψηλό τον Τόμπκινς, πήρε αμέσως νέο τάιμ άουτ για να αλλάξει τον Μιλουτίνοφ και να βάλει τον ΜακΛιν πάνω στον Ντόντσιτς τον οποίο και εξουδετέρωσε!

Επίσης χειρίστηκε έξοχα τον Σπανούλη (πριν βγει επειδή μάτωσε) βάζοντάς τον στο τέλος «άσο», ζητώντας απλώς να οργανώσει και όχι απαραίτητα να σκοράρει, όπως και έγινε, με τον αρχηγό να δίνει μεγάλη βοήθεια και στην άμυνα.

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έφτασε στο 5-0 κόντρα στις ομάδες με τις οποίες συμμετείχε πέρυσι στο φάιναλ φορ στην Πόλη (2-0 τη Ρεάλ και τη Φενέρ και 1-0 την ΤΣΣΚΑ).