Νεκροί είναι όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος, δηλαδή συνολικά 71 άτομα, του ρωσικού αεροσκάφους που συνετρίβη χθες λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας. Παρότι οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή μηχανική βλάβη, προς το παρόν οι ερευνητές αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Οι απαντήσεις θα δοθούν από το μαύρο κουτί του αεροπλάνου που βρέθηκε και ήδη εξετάζεται.

Η πτήση 6W703 της εταιρείας Saratov Airlines είχε προορισμό το Ορσκ, μια πόλη κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με το Καζακστάν. Ομως, λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση, κατέπεσε κοντά στην πόλη Αργκούνοβο, περίπου 80 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας. Μάρτυρες είδαν το αεροσκάφος, ένα Αντόνοφ 148, να φλέγεται στον αέρα πριν συντριβεί στο έδαφος.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκάλεσε το δυστύχημα, το οποίο σημειώθηκε σε μια περίοδο έντονης κακοκαιρίας στη Ρωσία, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται στους -5 βαθμούς Κελσίου και ισχυρές περιοδικές χιονοπτώσεις. Στο αεροπλάνο, τα συντρίμμια του οποίου διασκορπίστηκαν σε μεγάλη έκταση, βρίσκονταν 65 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο πιλότος είχε μεταδώσει από τον ασύρματο ότι αντιμετωπίζει τεχνική βλάβη και είχε ζητήσει την άδεια να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο κοντινό αεροδρόμιο Ζουκόφσκι, ενώ υπάρχουν άλλες αναφορές ότι μία από τις μηχανές του αεροσκάφους εξερράγη στον αέρα πριν από τη συντριβή.

Εκπρόσωπος της ιστοσελίδας Flightradar24 που παρακολουθεί την εναέρια κυκλοφορία ανέφερε στο twitter ότι το αεροπλάνο, που είχε κατασκευαστεί πριν από επτά χρόνια, έδειξε στα ραντάρ να σημειώνει ξαφνική πτώση 1.000 μέτρων, περίπου πέντε λεπτά μετά την απογείωση, ενώ μετά, το στίγμα του χάθηκε από τα ραντάρ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς των θυμάτων και έδωσε εντολή να δημιουργηθεί ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα ερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος. Η Ελενα Βορόνοβα, εκπρόσωπος της Saratov Airlines, δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ανησυχίες για την τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους, το οποίο η εταιρεία της είχε αγοράσει το 2016 από άλλη ρωσική αεροπορική εταιρεία. Ο δήμαρχος της πόλης Ορσκ, στην οποία κατευθυνόταν η πτήση, απ’ όπου και ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός των επιβατών, ανακοίνωσε πως ομάδα ψυχολόγων στάλθηκε αμέσως στο αεροδρόμιο για να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως τα 150 μέλη των σωστικών συνεργείων δεν μπόρεσαν να φθάσουν στον τόπο με οχήματα λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και γι’ αυτό χρειάστηκε να μεταβούν εκεί με τα πόδια. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως εξετάζονται πολλές πιθανές αιτίες για το δυστύχημα, μεταξύ των οποίων οι καιρικές συνθήκες, η τεχνική βλάβη αλλά και το ανθρώπινο λάθος.

Τα τελευταία χρόνια, τα αεροπορικά δυστυχήματα είναι συχνά στη Ρωσία, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν γερασμένο στόλο αεροσκαφών και οι συνθήκες πτήσης, ιδιαίτερα τον χειμώνα, είναι πολύ δύσκολες. Στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τη Χορωδία του Κόκκινου Στρατού συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το Σότσι τον Δεκέμβριο του 2016, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 92 επιβάτες. Το δυστύχημα αποδόθηκε σε λάθος του πιλότου. Τον Μάρτιο του 2016, 62 επιβάτες αεροσκάφους της FlyDubai σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη, λόγω κακοκαιρίας, στη διάρκεια της διαδικασίας προσγείωσής του στο αεροδρόμιο του Ροστόφ-ον-Ντον.

Διασκορπισμένα τα συντρίμμια

Η ρωσική τηλεόραση έδειξε εικόνες από τον τόπο της συντριβής, με συντρίμμια του αεροσκάφους πάνω στο χιόνι διασκορπισμένα σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων λόγω της έκρηξης στον αέρα. Ο υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν επιζώντες και ανέφερε πως θα χρειασθούν τεστ DNA για να ταυτοποιηθούν οι σοροί.