Να αποτρέψει το ενδεχόμενο σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών στην υπόθεση της πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία επιδιώκει ο Πάνος Καμμένος, όπως προκύπτει από τις κινήσεις του μετά την αποστολή της σχετικού φακέλου στη Βουλή από τις εισαγγελικές Αρχές.

Ο ίδιος με ένα «επικοινωνιακό πυροτέχνημα», όπως το χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση, ισχυρίζεται ότι αποποιείται τη βουλευτική του ασυλία κι ότι επιθυμεί να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης ως απλός πολίτης και όχι εντός του Κοινοβουλίου. Με την κίνηση αυτή εκτιμάται ότι ο υπουργός Αμυνας προσπαθεί να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του Πρωθυπουργού και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υποστηρίξουν πως ο κυβερνητικός εταίρος τους είναι τόσο «καθαρός» που δεν διστάζει να εμφανιστεί ενώπιον του εισαγγελέα από μόνος του.

Τη σύσταση Προανακριτικής και γι’ αυτήν την υπόθεση, πάντως, θα ζητήσει η ΝΔ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υιοθετήσει δυο μέτρα και δυο σταθμά απέναντι στα θέματα που κυριαρχούν στη δημόσια ζωή της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη έτοιμο το σχετικό κείμενο – αίτημα (υπογεγραμμένο από 30 βουλευτές του κόμματος) για να γίνει η σχετική συζήτηση στη Βουλή σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώξει να προσπεράσει το ζήτημα Καμμένου. Την απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρώσει αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ από το βήμα της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι το αίτημα για πλήρη διαλεύκανση αφορά όλες τις υποθέσεις και πως δεν πρόκειται να ανεχθεί την απόπειρα συγκάλυψης για τη μια περίπτωση και τη διαπόμπευση μιας ολόκληρης παράταξης με αφορμή την άλλη (Novartis).

Η ΑΣΥΛΙΑ. Βουλευτές της αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι η δήλωση Καμμένου ότι δεν επιθυμεί τη βουλευτική του ασυλία είναι ακριβώς αυτή που θα του προσφέρει την κοινοβουλευτική ασυλία καθώς θα χρησιμοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για να μπλοκάρει το αίτημα της αντιπολίτευσης για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Εξάλλου, ο υπουργός Αμυνας αποφεύγει με κάθε τρόπο να εμφανιστεί στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις για το θέμα. Ωστόσο, προεξοφλείται πλέον ότι δεν θα αποφύγει να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην ειδική συζήτηση και ψήφιση του αιτήματος της αντιπολίτευσης για την σύσταση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής.

Ως προς τη βαρύτητα της υπόθεσης και την ανησυχία του Π. Καμμένου, βουλευτής ο οποίος ανέγνωσε την ογκωδέστατη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Εισαγγελία επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ότι «στο φάκελο εμπεριέχονται πολύ σοβαρές καταγγελίες από σοβαρούς κι επώνυμους μάρτυρες». Σύμφωνα με τον βουλευτή, στη δικογραφία εμπεριέχονται SMS που αποδεικνύουν τη σχέση του φερομένου ως «μεσάζοντα» στην υπόθεση επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλου, το χρονικό των επισκέψεών του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς και οκτώ καταθέσεις μαρτύρων μέσα από τις οποίες αποτυπώνεται σειρά πράξεων και παραλείψεων που προηγήθηκαν της διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία.