Με συνεντεύξεις και δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών επιδιώκουν να αποτρέψουν να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η συζήτηση που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του κόμματος η καταγγελία του νυν υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για «αθέτηση λόγου» από την ηγεσία του κόμματος απέναντί του και η επακόλουθη απόφαση του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σουλτς να μην διεκδικήσει τελικά το υπουργείο Εξωτερικών. Πολιτικοί αναλυτές κρίνουν πως μια ανεξέλεγκτη συζήτηση θα οδηγούσε στη χειρότερη περίπτωση στην αμφισβήτηση ολόκληρης της ηγεσίας του SPD, όπως αναφέρει η DW.

Ενδεικτικές για τις προσπάθειες της κομματικής ηγεσίας να ρίξει τους τόνους είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ. Όπως υποστηρίζει στην εφημερίδα Die Welt, η συζήτηση στο κόμμα θα πρέπει να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) και όχι σε πρόσωπα. Σύμφωνα με τον κ. Στέγκνερ, μια τέτοιου είδους συζήτηση θα έβλαπτε το κόμμα. Πάντως, δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί μέχρι στιγμής αν η ηγεσία του SPD θα καταφέρει να αποτρέψει ή τουλάχιστον να περιορίσει τη συζήτηση για το ηγετικό προσωπικό στις κομματικές εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με το CDU και το CSU.

Συζήτηση για την ηγεσία του κόμματος δεν διεξάγεται όμως μόνο στους Σοσιαλδημοκράτες. Στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) συνεχίζονται οι επιθέσεις κυρίως της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος εναντίον της κ. Μέρκελ. Με αφορμή την παραχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στους Σοσιαλδημοκράτες, επικριτές της Γερμανίδας καγκελαρίου ζητούν όλο και πιο επίμονα την έγκαιρη δρομολόγηση της διαδοχής της και την εκπροσώπηση νέων σε ηλικία στελεχών στην επόμενη κυβέρνηση.

Κατανόηση για την απογοήτευση που έχει προκαλέσει στα μέλη του CDU η απώλεια του υπουργείου Οικονομικών δείχνει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Φόλκερ Κάουντερ. «Το κόστος ήταν χωρίς αμφιβολία πολύ μεγάλο», δηλώνει στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse». Παράλληλα όμως επισημαίνει πως οι γερμανοί πολίτες θα «μας χαρακτήριζαν τρελούς» σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύγχαναν λόγω της κατανομής των υπουργικών θώκων. «Αυτό θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα και για το κύρος των Χριστιανοδημοκρατών επειδή εμείς στα μάτια των ανθρώπων είμαστε οι εγγυητές της σταθερότητας και της αξιοπιστίας», τονίζει ο Φ. Κάουντερ.

«Έπειτα από τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις εδώ και μήνες, κανένας πολίτης δεν θα έδειχνε κατανόηση, αν τελικά δεν καταφέρναμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση επειδή δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε για τα πόστα» τονίζει ο κ. Κάουντερ στην "Rheinische Post" και προσθέτει ότι το κόμμα του είναι στα μάτια των πολιτών ο εγγυητής της σταθερότητας και της αξιοπιστίας.  Αυτήν ακριβώς την ευθύνη απέναντι στη χώρα ανέλαβαν οι διαπραγματευτές του CDU, επισημαίνει, παρά το γεγονός ότι, όπως λέει, το τίμημα ήταν πολύ υψηλό.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Ένωσης απευθύνει ακόμη έκκληση να δοθεί προσοχή στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και αναφέρει συγκεκριμένα ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Άγγελα Μέρκελ θα είναι επικεφαλής της κυβέρνησης, ενώ τονίζει ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα «φέρει τη σφραγίδα των Χριστιανοδημοκρατών».

Στο ίδιο πνεύμα και ο αντιπρόεδρος του CDU, Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, δηλώνει ότι το κόμμα του επέμενε ως το τέλος να κρατήσει το υπουργείο Οικονομικών, ήταν ωστόσο σαφές ότι, αν αυτό συνέβαινε, δεν θα υπήρχε συμφωνία και εκτιμά ότι, αν τελικά αποτύγχαναν οι διαπραγματεύσεις, οι πολίτες θα απογοητεύονταν και θα ενισχύονταν τα πολιτικά άκρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από