Ενας Λίβυος διοικητής εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για μια σειρά συνοπτικών εκτελέσεων αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη, μία ημέρα αφού παραδόθηκε στη στρατιωτική αστυνομία της ανατολικής Λιβύης, δήλωσε στρατιωτική πηγή.

Υποστηρικτές του διοικητή Μάχμουντ αλ Ουερφάλι διαδήλωσαν αργά την Τετάρτη στη Βεγγάζη κατά της ανάληψης οποιασδήποτε νομικής δράσης εναντίον του, κλείνοντας δρόμους και καίγοντας λάστιχα. Κάποιοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Είμαστε όλοι ο ταγματάρχης Μάχμουντ αλ Ουερφάλι».

Ο Ουερφάλι είναι διοικητής μιας ειδικής μονάδας που συνδέεται με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ, της ισχυρότερης δύναμης στην ανατολική Λιβύη, η οποία όμως απορρίπτει την εξουσία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας στην Τρίπολη.

Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ουερφάλι τον Αύγουστο, κατηγορώντας τον για τον ρόλο του στη μαζική εκτέλεση 33 ανθρώπων από τον Ιούνιο του 2016 ως τον Ιούλιο του 2017, όταν ο LNA ολοκλήρωνε την εκστρατεία του για την κατάληψη της Βεγγάζης.

Η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα επανέλαβε την έκκλησή της προς τον Χάφταρ να παραδώσει τον Ουερφάλι, μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο φαίνεται να πυροβολεί και να σκοτώνει 10 αιχμαλώτους που έχουν δεμένα τα μάτια στο σημείο όπου εξερράγη ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βεγγάζη τον προηγούμενο μήνα.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι ο Ουερφάλι επέστρεψε στη Βεγγάζη στη διάρκεια της νύκτας «μετά την ολοκλήρωση των ερευνών που αφορούν στην υπόθεση του ΔΠΔ». Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για την απελευθέρωσή του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από