Οι συναντήσεις των επόμενων ημερών τόσο μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ όσο και αυτή με τη συμμετοχή του Μάθιου Νίμιτς θα είναι αυτές που θα ανοίξουν τη διαπραγμάτευση ουσίας για το ονοματολογικό. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις προσεχείς ώρες ή ημέρες, αλλά αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο ο τόπος και ο χρόνος, αλλά το γεγονός ότι σε αυτές θα μπουν για πρώτη φορά σε χαρτί οι θέσεις των δύο χωρών ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο κείμενο συμφωνίας που θα αποτελέσει βάση για λύση.

Οι τελευταίες εκατέρωθεν δημόσιες δηλώσεις γύρω από το δίπολο «διεθνής συμφωνία και συνταγματική αλλαγή» έχουν περιγράψει τον καμβά επί του οποίου θα εστιάσουν η Αθήνα και τα Σκόπια ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και η διαδικασία να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Χθες, σε σειρά μέσων ενημέρωσης στα Σκόπια εμφανίστηκαν οι δηλώσεις ανώτερων κυβερνητικών πηγών οι οποίες ουσιαστικά επιβεβαίωναν αυτό που ήταν ήδη γνωστό από όσα είχε πει τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Τα Σκόπια θεωρούν ότι το Σύνταγμα δεν αποτελεί σε αυτή τη φάση το μείζον ζήτημα της συζήτησης –κάτι το οποίο σημαίνει ότι η φιλολογία περί άμεσου δημοψηφίσματος είναι υπερβολική.