Η πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση συνολικά δεν θα διστάσουν να βυθίσουν την πολιτική ζωή της χώρας στη λάσπη προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, αλλά και να βρουν ένα νέο αφήγημα στον δρόμο προς τις εκλογές, εδραιώνεται πλέον στη ΝΔ. Και με βάση αυτή την εικόνα, χαράσσεται ο σχεδιασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με μια τέτοιου είδους ατζέντα από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να προσπεράσει τις… αυταπάτες του στην οικονομία και την προχειρότητα στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων και να επαναφέρει το παλιό σύνθημα περί «παλιού» και «νέου» πολιτικού συστήματος, περί «ηθικών» και «διεφθαρμένων» πολιτικών, διχάζοντας την κοινωνία.

Η απάντηση της ΝΔ θα είναι σκληρή, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις πρώτες κινήσεις που αποφασίστηκαν και οι οποίες είναι οι εξής:

1. Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο κάδρο των ευθυνών για την έκρηξη της σκανδαλολογίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον χαρακτήρισε ήδη «επικίνδυνο για τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών».

2. Ανάδειξη του θέματος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Ανώτατη κομματική πηγή προειδοποίησε για «πολωνοποίηση της πολιτικής ζωής» της χώρας, ενώ και χθες η εκπρόσωπος της ΝΔ εξέφρασε την ανησυχία της για την παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στο δικαστικό έργο.

3. Ασκηση πίεσης στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στα επόμενα βήματα, είτε κοινοβουλευτικά, είτε επιστρέφοντας την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Στόχος της ΝΔ είναι να αναδείξει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς καλείται να διαχειριστεί μια υπόθεση που σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη δεν βασίζεται σε κανένα πραγματικό στοιχείο. «Ζητάμε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Την καλύτερη και την ταχύτερη. Κατανοώ τη δύσκολη θέση της κυβέρνησης και απορώ γιατί γίνονται τόσες συσκέψεις… Πρέπει 30 βουλευτές να υπογράψουν συγκεκριμένες κατηγορίες, προκειμένου να υπάρξει σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής», είπε χθες η Μαρία Σπυράκη.

4. Προβολή ζητημάτων που υπήρξαν μέσα στην τελευταία τριετία και χρήζουν, κατά την άποψη της ΝΔ, δικαστικής διερεύνησης, όπως είναι η υπόθεση της απόπειρας πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Η ΝΔ ζήτησε ήδη να μην υπάρξουν «δυο μέτρα και δυο σταθμά», επιμένοντας στην ανάγκη σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής και για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στελέχη της ΝΔ αναζητούν στοιχεία και για άλλα θέματα, όπως είναι η φορολόγηση στοιχηματικών εταιρειών, η καθυστέρηση στην είσπραξη φορολογικών προστίμων που έχουν βεβαιωθεί, το θέμα με τα «βοσκοτόπια» που απασχόλησε την επικαιρότητα την περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες κ.ά. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει για μετά τις επόμενες εκλογές τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2015.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής εντάσσονται και οι κινήσεις που κάνουν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Novartis. Ο Αντώνης Σαμαράς προχωρεί στην κατάθεση μηνύσεων κατά του Πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ δηλώνει αποφασισμένος να απαντά σε κάθε πρόκληση από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και της Δικαιοσύνης, καθώς για πρώτη φορά αμφισβήτησε ευθέως την εγκυρότητα της εισαγγελέως Διαφθοράς Τουλουπάκη, με αφορμή το αίτημα των δικαστικών Αρχών προς το FBI και τη χρήση των στοιχείων που παρέλαβε από τους Αμερικανούς. Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος διαμηνύει ότι σκοπός της ζωής του είναι να βάλει φυλακή όλους εκείνους που ενορχήστρωσαν την επίθεση εναντίον του.