Μέσα στο Μάρτιο θα στριμώξει το υπουργείο Παιδείας δηλώσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές και ανακοίνωση αριθμού εισακτέων προκειμένου να ενταχθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο τα 26 τμήματα του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το τρίτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Ετσι, το υπουργείο τροποποίησε χθες εσπευσμένα τη σχετική υπουργική απόφαση για την περίοδο ανακοίνωσης των ημερομηνιών που κατατίθενται κάθε χρόνο οι σχετικές αιτήσεις – δηλώσεις συμμετοχής των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, προσθέτοντας τη φράση «στην τελευταία περίοδο του άρθρου 1 της παρούσας η λέξη «Φεβρουαρίου» αντικαθίσταται από τη λέξη «Μαρτίου»».

Μέσα σε όλα αυτά, η ακριβής ημερομηνία που θα ανακοινωθεί ο αριθμός των φετινών εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό, καθώς στο κτίριο του Αμαρουσίου …τρέχουν και δεν φτάνουν.

ΔΥΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ. Για πρώτη φορά, δε, αναμένεται την επόμενη Τρίτη να εισαχθούν όχι ένα αλλά δύο νομοσχέδια από το υπουργείο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (το ένα για το Ινστιτούτο Παστέρ και το νομοσχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), κάτι που αναμένεται να τραβήξει τη διαδικασία στα άκρα.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι (και για πρώτη φορά στα χρονικά) το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον αριθμό των εισακτέων στις 14 Μαρτίου και στις 7 Απριλίου τον άλλαξε μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η μεγάλη μείωση των θέσεων που δόθηκαν στις ιατρικές σχολές της χώρας.

Οπως είναι γνωστό, οι αιτήσεις – δηλώσεις των υποψηφίων υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένη ημερομηνία (αναμένεται να ανακοινωθεί) από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του. Στην ίδια απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί θα ορίζεται ότι, κατ’ εξαίρεση των σχετικών διατάξεων, ο/η υποψήφιος/α δεν δικαιούται να δηλώσει προτίμηση για Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος στο οποίο είναι ήδη φοιτητής/τρια.

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ

Σφυρίζουν αδιάφορα για την ανομία

Επιστολή στους πρυτάνεις των ΑΕΙ θα στείλει το υπουργείο Παιδείας ζητώντας τους να καταγράψουν «πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζει το καθένα ξεχωριστά ως προς την ύπαρξη κρουσμάτων μη τήρησης της ακαδημαϊκής ειρήνης στους χώρους τους»… Αίτημα που μοιάζει μάλλον ειρωνικό προς τους πρυτάνεις πολλών ΑΕΙ, οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν στείλει σειρά σχετικών επιστολών και ανακοινώσεων στα συναρμόδια υπουργεία. Πάντως ο Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας χθες στην πρώτη συνεδρίαση για τη βία στα ΑΕΙ υποστήριξε πως «τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σήμερα είναι πολύ λιγότερα απ’ όσα προβάλλονται στον δημόσιο λόγο», ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Παρασκευόπουλος θυμήθηκε χθες το… αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και δήλωσε: «Οι στόχοι, κατ’ αρχάς, δεν είναι να παρεμβαίνουμε κάθε φορά που θα εμφανίζεται ένα πρόβλημα παραβατικότητας ή οτιδήποτε άλλο στο πανεπιστήμιο. Αν το κάναμε αυτό, θα επεμβαίναμε και στην αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, αλλά θα παρεμβαίναμε και στη δουλειά άλλων υπηρεσιών που ασχολούνται με αυτά τα θέματα». Επίσης είπε ότι «εμείς διαφωνούμε με τη φιγούρα του όποιου καθηγητή – δεν αναφέρομαι σε κανέναν συγκεκριμένα – ο οποίος κάνει μία καταγγελία και λέει αυτό συμβαίνει, το άλλο συμβαίνει, λες και ο ίδιος είναι απ’ έξω και είναι ανεύθυνος».