Βγήκε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής από τις φυλακές Κορυδαλλού με νέα διήμερη άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο «Λουκάς» της 17Νοέμβρη θα βγει για δεύτερη φορά με άδεια μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Ο Δ. Κουφοντίνας συνοδευόταν από τον γιο του, αλλά και τη δικηγόρο του, ενώ αρκετοί ήταν οι υποστηρικτές του που τον περίμεναν και χειροκρότησαν κατά την έξοδό του. Θα διαμένει στο σπίτι του στον Βαρνάβα και είναι υποχρεωμένος, σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου, να εμφανίζεται δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ, σε δηλώσεις της μετά την έξοδο του Δ.Κουφοντίνα από τις φυλακές, είπε: «είναι στα πλαίσια μιας κανονικότητας και κανονικότητα σημαίνει εφαρμογή του κανόνα. Τον κανόνα τον ορίζει ο νόμος. Εύχομαι, ελπίζω, ότι και στο μέλλον θα το αντιληφθείτε και εσείς ως μια κανονικότητα και δεν θα χρειάζεται να είστε εδώ και νομίζω και ότι και εσείς θα είστε καλύτερα. Να πω, επίσης, ότι δεν υπάρχει λόγος κάθε φορά που παίρνει άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας να τον δικάζουν και να τον ξαναδικάζουν τα κανάλια. Τον δίκασαν και δεν χρειάζεται να του αυξάνετε και την ποινή. Ακούω που αυξάνετε την ποινή του, ακούω 16 φορές ισόβια. Όσα ισόβια και να του βάλετε η ζωή του είναι μία».

Σε ερώτηση αν η επόμενη άδεια θα είναι μεγαλύτερη, η κ. Κούρτοβικ είπε ότι αυτό δεν το ξέρει καθώς είναι κάτι που θα το αποφασίσει το συμβούλιο των φυλακών και ο νόμος το προβλέπει.

Για το πως νιώθει ο ίδιος, η συνήγορός του είπε ότι «νιώθει όπως κάθε κρατούμενος που βγαίνει από τη φυλακή. Και είναι σεβαστό, ο κάθε κρατούμενος, όταν ασκεί τα δικαιώματά του, να βγαίνει από τη φυλακή ό,τι και να είναι, ακόμα και να λογοδοτεί για κοινωνικά εγκλήματα, ακόμα και αν λογοδοτεί για εγκλήματα που προσβάλλουν αξίες κοινωνικές».

Για τις αντιδράσεις που υπάρχουν, η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα, τόνισε ότι «ο νόμος δεν προβλέπει ότι οι οικογένειες των θυμάτων μιας ενέργειας, μιας πράξης, έχουν λόγο για τη συνέχεια της κράτησης ενός κρατούμενου» και πρόσθεσε: «Αυτό το αποφασίζουν άλλοι θεσμοί, άλλοι φορείς. Είναι και αυτό σεβαστό, το λέει ο νόμος, είναι και αυτό κανονικότητα, να τη σεβαστούμε».

Μητσοτάκης: Αδιανόητες οι άδειες στον Κουφοντίνα

«Αδιανόητες» χαρακτήρισε τις άδειες από τις φυλακές Κορυδαλλού στον τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «η Δημοκρατία οφείλει να αμύνεται απέναντι σε όσους την υπονομεύουν».

«Οι άδειες στον Κουφοντίνα, για τη Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά είναι αδιανόητες. Όχι μόνο γιατί δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια για τις εν ψυχρώ δολοφονίες του, αλλά και γιατί παραμένει ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «με τον απαράδεκτο νόμο Παρασκευόπουλου επέτρεψε την αθρόα αποφυλάκιση σκληρών ποινικών, και άλλαξε ταυτόχρονα τη διάταξη για τις άδειες προς όφελος ακόμη και των τρομοκρατών».

«Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου: Μια από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά οφείλει να αμύνεται απέναντι σε όσους την υπονομεύουν. Η ανοχή απέναντί τους οφείλει και θα είναι μηδενική. Με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και των οικογενειών τους λέμε ως εδώ» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν αξίζουν άδεια οι καταδικασμένοι τρομοκράτες

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη νέα άδεια, ενώ όπως έγινε γνωστό, οι ανησυχίες μεταφέρθηκαν από την πρεσβεία και στην κυβέρνηση.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Χέδερ Νάουερτ καταδίκασε αργά την Πέμπτη «την απελευθέρωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενός καταδικασμένου τρομοκράτη υπεύθυνου για τη δολοφονία 11 πολιτών».

Όπως πρόσθεσε, «είναι θεμελιώδης πεποίθησή μας ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες δεν αξίζουν άδεια από την φυλακή».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, συμπλήρωσε ακόμη η εκπρόσωπος, μετέφερε τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον στην ελληνική κυβέρνηση.

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε και η Βρετανίδα πρέσβης στην Αθήνα. Όπως αναφέρει στην ανάρτηση της στο twitter η Κέιτ Σμιθ: «Είναι εξαιρετικά αποκαρδιωτικό να βλέπει κανείς έναν αμετανόητο κατάδικο τρομοκράτη να ξαναβγαίνει έτσι από τη φυλακή. Σεβόμαστε την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, όμως για μια ακόμη φορά, η μνήμη των θυμάτων τρομοκρατίας και τα συναισθήματα των οικογενειών τους προσβάλλονται βάναυσα».