Μια ανάσα από το ναυάγιο βρίσκεται πλέον η συμφωνία εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την ΕΧΙΝ με τη διοίκηση της τράπεζας να έχει σημαντικές ευθύνες. Παρά τις καθυστερήσεις και τα αρνητικά μηνύματα που λάμβανε από την αγορά, εφησύχασε χάνοντας πολύτιμο χρόνο με τον κίνδυνο να βρεθεί ακόμα και εκτός των στόχων της αναφορικά με την πώληση αυτής της δραστηριότητάς της.

Ακόμα και στην πρόσφατη εξέλιξη, που αφορά τη δικαστική διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα τους επενδυτές Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνη και την EXIN Financial Services Holdings BV την περασμένη Τετάρτη, τα αντανακλαστικά της διοίκησης της Εθνικής φάνηκε ότι δεν λειτούργησαν άμεσα. Με καθυστέρηση μιας ημέρας περιορίστηκε να δηλώσει προς τις ελληνικές χρηματιστηριακές Αρχές ότι η ενημέρωσή της ήταν από αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πως η συμφωνία που έχει υπογράψει υπόκειται στη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Χθες, με νέα ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε ότι ενημερώθηκε από την ΕΧΙΝ πως η διαδικασία ολοκλήρωσης της αίτησης στην ΤτΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία πώλησης λήγουν στις 28 Μαρτίου 2018.

Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί ο εφησυχασμός της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας όλους αυτούς τους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων η ΕΧΙΝ καθυστερεί να καταθέσει τα αναγκαία στοιχεία στην ΤτΕ τόσο αναφορικά με τα κεφάλαια όσο και τη μετοχική της σύνθεση. Και αυτό παρά τα συνεχή αρνητικά μηνύματα από την αγορά.

Μάλιστα ερωτήματα διατυπώνονται από παράγοντες της αγοράς αλλά και τους εργαζόμενους της Εθνικής Ασφαλιστικής αναφορικά με τον έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειας που πραγματοποίησαν οι Morgan Stanley και Goldman Sachs, οι οποίες είχαν οριστεί ως σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας για τον διαγωνισμό. Το βασικό ερώτημα είναι εάν είχαν χτυπήσει καμπανάκι στη διοίκηση της Εθνικής καθώς η EXIN Financial Services Holdings BV ήταν γνωστό ότι δεν διέθετε τα αναγκαία κεφαλαία για να καλύψει το τίμημα των 718,3 εκατ. ευρώ της εξαγοράς. Μόνο μετά την ανακήρυξη του πλειοδότη η ΕΧΙΝ ξεκίνησε να αναζητά τα κεφάλαια που απαιτούνται για την εξαγορά με τα γνωστά έως σήμερα αποτελέσματα.

Με μια σκληρή ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής κάλεσε τη διοίκηση της Εθνικής να σταματήσει τη διαδικασία και τον διευθύνοντα σύμβουλο Λεωνίδα Φραγκιαδάκη «να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες», καταλογίζοντας παράλληλα και «σοβαρότατες ευθύνες τόσο της Morgan Stanley όσο και της Goldman Sachs (σύμβουλοι πώλησης), που είχαν αναλάβει τον έλεγχο των υποψηφίων εταιρειών». Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάλεσαν και την Τράπεζα της Ελλάδος να παρέμβει και να διασφαλίσει με την ιδιότητα της εποπτεύουσας Αρχής την απρόσκοπτη λειτουργία της Εθνικής Ασφαλιστικής, μιλώντας για «επιχειρηματικά παιχνίδια» και «επιβλαβείς για τα συμφέροντα της εταιρείας μας πρακτικές» που ακολουθούνται. Ενώ από την κυβέρνηση ζητούν να ελέγξει τη διαδικασία και να καταλογίσει τις ευθύνες που προκύπτουν.

Πλέον, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα και να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να βρεθούν εντός του χρονοδιαγράμματος τα αναγκαία κεφαλαία της εξαγοράς, μένει να φανεί ποια πολιτική θα ακολουθήσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Το περιθώριο του εννεαμήνου έως και τη λήξη της συμφωνίας λήγει στις 28 Μαρτίου 2018. Να σημειωθεί ότι με βάση το προσύμφωνο της εξαγοράς, εφόσον η ΕΧΙΝ δεν βρει τα αναγκαία κεφάλαια έως την παρέλευση της προθεσμίας, η διοίκηση της Εθνικής έχει το δικαίωμα εκτός από την ακύρωση της συμφωνίας να διεκδικήσει και αποζημίωση.