«Πρωταθλήτρια, φεμινίστρια, ακτιβίστρια». Με αυτές τις τρεις λέξεις περιγράφει η Χόουπ Σόλο τη ζωή της στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Στα 36 της χρόνια, η διάσημη τερματοφύλακας της ομάδας ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να στοχεύσει ψηλά: στην κορυφή της ποδοσφαιρικής πυραμίδας της χώρας της, διεκδικώντας στις εκλογές του Σαββάτου την προεδρία της ομοσπονδίας (USSF).

Η Σόλο θα δώσει μάχη για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της USSF έχοντας αντιπάλους επτά άνδρες. Στη διαδικασία εκλογής συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις ομοσπονδίες των πολιτειών, εκπρόσωποι των επαγγελματιών και ερασιτεχνών παικτών, ακόμα και φίλαθλοι. Πρόκειται για τόσο περίπλοκη διαδικασία ώστε κάποιοι από τους υποψήφιους δεν γνωρίζουν τους εκλέκτορες.

Ο Σούνιλ Γκουλάτι αναδεικνυόταν πρόεδρος τα 12 τελευταία χρόνια άνευ αντιπάλου. Ή έτσι τουλάχιστον πίστευε, καθώς η ήττα των Αμερικανών από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο που στέρησε από τις ΗΠΑ τη συμμετοχή από το Μουντιάλ της Ρωσίας, αποδείχτηκε ανυπέρβλητος αντίπαλος για την πολιτική του καριέρα στο ποδόσφαιρο της χώρας του.

Γεννημένη νικήτρια

Η υποσχεσιολογία των υποψηφίων περιορίζεται σε δύο πόλους. Στον έναν συσπειρώνονται αυτοί που υποστηρίζουν πως πρέπει να διατηρηθεί το στάτους κβο και στον άλλον οι υποστηρικτές των αλλαγών.

Η Σόλο ανήκει βεβαίως στον δεύτερο πόλο. Στο στόχαστρό της έχει βρεθεί η στενή σχέση της USSF με την εταιρία μάρκετινγκ SUM η οποία ανήκει στην MLS, τη διοργανώτρια του αμερικανικού πρωταθλήματος.

Στα 17 χρόνια καριέρας στα γήπεδα η όμορφη τερματοφύλακας έχει κατακτήσει τα πάντα: δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, ένα παγκόσμιο Κύπελλο και πολλές προσωπικές διακρίσεις. Την ενοχλεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες αν και έχουν μεγαλύτερες επιτυχίες. «Είμαστε οι καλύτερες στον κόσμο, έχουμε τρία παγκόσμια Κύπελλα και τέσσερις ολυμπιακούς τίτλους αλλά οι άνδρες παίρνουν περισσότερα χρήματα κοιτώντας μας να κερδίζουμε», δήλωνε η Σόλο το 2016 όταν μαζί με τέσσερις συμπαίκτριές της από την εθνική ομάδα κατέθεταν αγωγή κατά της ομοσπονδίας για το σάλαρι καπ –βρίσκεται ακόμα σε ισχύ –μεταξύ ανδρικών και γυναικείων ομάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι γυναίκες λαμβάνουν το 40% των χρημάτων που παίρνουν οι άνδρες συνάδελφοί τους τη στιγμή που τα έσοδα της ομοσπονδίας στηρίζονται στις επιτυχίες της ομάδας της Σόλο. Ενδεικτικά, σε ένα φιλικό παιχνίδι ένας διεθνής ποδοσφαιριστής παίρνει 18.000 δολάρια για νίκη όταν μια ποδοσφαιρίστρια θα πάρει 1.350 δολάρια.

«Μεταξύ 2000 και 2016 η γυναικεία ομάδα προσέφερε 20 εκατ. δολάρια ενώ η αντίστοιχη των ανδρών είχε έλλειμμα 5 εκατ. δολαρίων», δήλωσε πρόσφατα η Σόλο.

Τον Νοέμβριο κατήγγειλε των πρώην πρόεδρο της FIFA Ζεπ Μπλάτερ για σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής της Χρυσής Μπάλας τον Ιανουάριο του 2013.

«Λίγο πριν βγούμε στη σκηνή ο Μπλάτερ ήταν πίσω μου και μού έπιασε τα οπίσθιά μου. Σοκαρίστηκα. Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Προσπάθησα να συνέλθω για να παραδώσω το βραβείο μου. Η σεξουαλική παρενόχληση στον αθλητισμό είναι το πιο σιχαμερό πράγμα που υπάρχει και πρέπει να σταματήσει», είχε δηλώσει στην πορτογαλική εφημερίδα «Tribuna Expresso».

Το όραμα της Σόλο είναι να ηγηθεί μιας επανάστασης στο αμερικανικό ποδόσφαιρο προκαλώντας τρόμο στο κατεστημένο.