Απεργία διαρκείας προκύρυξε η Ένωση παικτών στην Ισπανία, μετά τις άκαρπες συζητήσεις με την ισπανική Λίγκα. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές με θέμα την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης διήρκεσαν 5 ώρες την Πέμπτη (8/2), αλλά δεν βρέθηκε η χρυσή τομή.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις από πλευράς παικτών θα αρχίσουν στις 14 Φεβρουαρίου, κι ενώ το Copa del Rey είναι προγραμματισμένο για το διάστημα 15-18 Φεβρουαρίου στις Κανάριες Νήσους. Η διεξαγωγή του Κυπέλλου Ισπανίας είναι στον… αέρα, με το πιθανότερο σενάριο να είναι η μη διεξαγωγή του, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ. «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι το ποσό που αφορά την ασφάλιση των παικτών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης παικτών, Αλφόνσο Ρέγιες, δήλωσε βγαίνοντας από την αίθουσα μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις: «Δεν συμφωνήσαμε. Θα ασκήσουμε το δικαίωμά μας να απεργήσουμε… Oi Ισπανοί, η κοινωνία, αλλά και οι μη Ευρωπαίοι παίκτες μας έχουν δείξει την υποστήριξή τους και αυτό είναι που μας έδωσε την δύναμη να πάρουμε αυτή την απόφαση. Οι παίκτες έχουν συμφωνήσει και είναι ένα μήνυμα στην ACB, αλλά και σε άλλους που δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τα αιτήματα των παικτών, οι οποίοι είναι οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού. Δεν γνωρίζω αν θα την ακολουθήσουν όλοι (σ.σ. την απεργία), αλλά έχουμε την υποστήριξη των παικτών όλων των ομάδων».

Η γενική γραμματέας της ισπανικής Λίγκας, Εστέρ Κιεραλτό επισήμανε: «Δυστυχώς σταματήσαμε τις διαπραγματεύσεις παρά τις προσπάθειες που κάναμε για ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της Ένωσης. Δεν ήταν εφικτό να συμφωνήσουμε… Είμαστε ανοικτοί στο να συναντηθούμε εκ νέου. Ελπίζω σκεφτούν ξανά την απόφασή τους για να απεργήσουν. Ελπίζουμε πως αυτή η διαφορά με την Ένωση δεν θα χαλάσει μια τόσο ωραία διοργάνωση, όπως είναι το Copa del Rey».