Στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα και τη συνδρομή του FBI σε σχέση με τη Novartis και τη μεθοδολογία που φέρεται ότι ακολουθούσε, περιλαμβάνονται στον φάκελο της δικογραφίας, χωρίς ωστόσο να εμπλέκονται από το αμερικανικό έγγραφο πολιτικά πρόσωπα. Η εταιρεία κατ’ αρχάς, όπως φαίνεται από το υλικό του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, είχε εκπονήσει τέσσερα σχέδια δωροδοκίας, με στόχο να χρηματιστούν γιατροί. Ειδικότερα τα σχέδια αυτά ήταν συνέδρια και πολυτελή ταξίδια, ηλεκτρονικά πάνελ, δημιουργία απατηλών τιμολογίων, αλλά και απευθείας πληρωμή στους γιατρούς.

Είναι ενδεικτικό πως για ένα ταξίδι στο Κιότο της Ιαπωνίας όπου πήγαν 120 γιατροί για επταήμερο συνέδριο (σημειωτέον, το επισκέφθηκαν μόνον την πρώτη μέρα για να παραλάβουν το πρόγραμμα και την τελευταία για να λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης) η εταιρεία έλαβε περισσότερες από εκατό συνταγογραφήσεις από καθέναν εκ των γιατρών που συμμετείχαν.

Μια άλλη μέθοδος δωροδοκίας που περιγράφεται αναλυτικά στο υλικό του FBI είναι τα ηλεκτρονικά πάνελ, ένα πρόγραμμα που οργάνωσε η Novartis και αποσκοπούσε επίσης στη δωροδοκία γιατρών για την αύξηση των συνταγογραφήσεων. Ο μέσος όρος πληρωμής κάθε γιατρού ήταν 500 ευρώ τη φορά. Στους γιατρούς γνωστοποιούνταν ότι θα συμμετείχαν σε μια έρευνα για διερεύνηση αγοράς και όταν τέλειωνε η έρευνα, θα γινόταν και η πληρωμή. Εχει σημασία ότι, όπως αναφέρει το υλικό της έρευνας του FBI, οι χειρόγραφες έρευνες μερικές φορές συμπληρώνονταν από τους αντιπροσώπους πωλήσεων. Δηλαδή, οι τελευταίοι συμβούλευαν τους γιατρούς στη συμπλήρωση ηλεκτρονικών ερευνών.

Μια άλλη πτυχή της δραστηριότητας και των αθέμιτων πρακτικών της εταιρείας ήταν η έκδοση ψευδών τιμολογίων για την παραγωγή διαφημιστικών εντύπων. Ο πωλητής κρατούσε το 10% και χρησιμοποιούσε το υπόλοιπο για να πληρώσει τους γιατρούς. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα είχε μεγαλύτερα διαφημιστικά έξοδα από τη Γαλλία ή τη Γερμανία, κυρίως στο κομμάτι της προώθησης. Ακόμη κι όταν η Novartis σκόπευε να πουλήσει τη Sandoz, η εταιρεία, αναφέρει το υλικό, δωροδοκούσε γιατρούς ώστε μελλοντικοί αγοραστές να έχουν την εντύπωση ότι η Sandoz ήταν πιο επικερδής.

Από το συγκεκριμένο έγγραφο προκύπτει ότι υπό παρακολούθηση για την επαγγελματική σχέση της με τη Novartis βρισκόταν και η εταιρεία της συζύγου του διοικητή της Τραπέζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. «Θα περίμενε κανείς περισσότερη φαντασία στην εκστρατεία «δολοφονίας» χαρακτήρων και καταστροφής της εταιρείας μου… Η εμπλοκή μου επιλέχτηκε για να πλήξουν τον σύζυγό μου, επειδή είναι ανεξάρτητος και τον ενδιαφέρει μόνο η ευημερία της Ελλάδας», σχολίασε μεταξύ άλλων η ίδια για την ανάμειξή της στην υπόθεση.