Την ένταξη αλλοδαπών στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας προανήγγειλε από το Λονδίνο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Επικαλούμενος το παράδειγμα της Σκότλαντ Γιαρντ, στην οποία υπηρετούν άτομα από διάφορες εθνοτικές ομάδες, ο υπουργός υποστήριξε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε κι εμείς τέτοιες προσεγγίσεις προκειμένου να τηρηθεί με καλύτερο τρόπο η τάξη. Είναι αστείο ένας αστυνομικός που δεν ξέρει τη γλώσσα μιας ομάδας μεταναστών ή μιας μειονότητας να μπορεί να την προσεγγίσει. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να μην έχουμε αγκυλώσεις με βάση το τι πιστεύαμε πριν από πενήντα χρόνια». Ερωτηθείς από «ΤΑ ΝΕΑ» πόσο κοντά είμαστε στις προσλήψεις αλλοδαπών στην ΕΛ.ΑΣ., με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο, ο Νίκος Τόσκας δεν θέλησε να γίνει συγκεκριμένος. Τόνισε όμως ότι «οφείλουμε να προσαρμοστούμε γρήγορα. Γι’ αυτό θα γίνουν όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις χρειάζονται. Εχουμε ήδη ομογενείς από την Αλβανία. Με τον ίδιο τρόπο θα πάρουμε άτομα και από άλλες κοινωνικές ομάδες. Κάποια πράγματα απαιτούν άμεσο εκσυγχρονισμό». Στην παρατήρηση ότι η ένταξη αλλοδαπών στα σώματα ασφαλείας αποτελεί ταμπού για ορισμένους στην Ελλάδα, ο Νίκος Τόσκας είπε ότι «το κυρίαρχο δεν πρέπει να είναι τι αποτελεί ταμπού, αλλά τι φέρνει αποτέλεσμα».

ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ. Αναφερόμενος στα Εξάρχεια, ο Νίκος Τόσκας τα αποκάλεσε «υποβαθμισμένη περιοχή», απορρίπτοντας τις αστυνομικές μεθόδους που εφαρμόζονταν επί προηγούμενων κυβερνήσεων: «Oι επελάσεις μέσα στα Εξάρχεια δεν έχουν αποδώσει. Ισα ίσα δημιούργησαν εντάσεις που δύσκολα μπορούσαν να μαζευτούν. Εμείς ήμασταν αποτελεσματικοί, με τη σύλληψη της αλβανικής μαφίας που ήλεγχε τα ναρκωτικά στα Εξάρχεια. Ηρέμησε η περιοχή, αλλά προφανώς χρειάζονται κι άλλα μέτρα».

Ο Νίκος Τόσκας έφτασε στο Λονδίνο το βράδυ της Τρίτης. Την επομένη συναντήθηκε με τη βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών Αμπερ Ραντ και με άλλα στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και αναχώρησε αυθημερόν για την Αθήνα. «Δεν θα έμενα χωρίς λόγο ένα ακόμη βράδυ στο Λονδίνο για να χρεώσω άσκοπα το Δημόσιο μία ακόμη διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο» είπε χαμογελώντας στην παρατήρησή μου ότι δεν σκέφτονται έτσι όλοι οι υπουργοί που έρχονται εδώ…