Κάτω ακόμη και από το 1% της συνολικής αξίας των εξαγορών και συγχωνεύσεων που έγιναν πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Ενωση κινήθηκαν το 2017 οι αντίστοιχες επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα.

Χαμηλή επενδυτική εμπιστοσύνη και παθογένειες παλαιές και νέες κράτησαν για μια ακόμη χρονιά σε ρηχά νερά τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, οι οποίες ανήλθαν σε μόλις 1,6 δισ. ευρώ, όσες περίπου και το 2016, έναντι 234 δισ. ευρώ στην ΕΕ, όπου κυριάρχησε ο κλάδος των φραμακευτικών.

Τις σκιές στις επενδυτικές επιδόσεις της χώρας και τη στασιμότητα, αφού πέρυσι έγιναν μόλις 36 μικρές και μεγάλες τέτοιες συναλλαγές, καταγράφει η ετήσια έρευνα της Pricewaterhouse Coopers, δίχως να προβλέπει θεαματικές αλλαγές για φέτος. Αν και είναι ώριμα να κλείσουν αρκετά deals, μένει να φανεί πόσα από αυτά θα ολοκληρωθούν και τυπικά μέσα στο 2018 ή ο «αρραβώνας» θα χαλάσει. Συμφωνίες που βρίσκονται κοντά στο τελικό στάδιο είναι για παράδειγμα η αναδιάρθρωση των Νηρέα – Σελόντα και η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η πιο εμβληματική φυσικά περίπτωση είναι αυτή του Ελληνικού, ύψους 8 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί «κλειδί» για την επενδυτική εικόνα της χώρας.

«Πολλοί συζητούν με πολλούς, αλλά τελικά λίγα πράγματα γίνονται» ανέφερε ο Θανάσης Πανόπουλος, επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας, μιλώντας για την αργή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την Ελλάδα, αλλά και για την καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών σχετικά με το επιδιωκόμενο τίμημα.

Στην πραγματικότητα, το κλίμα που μεταφέρουν τα στελέχη της PwC είναι ότι η επενδυτική κοινότητα συνεχίζει να διατηρεί επιφυλάξεις απέναντι στη χώρα μας. Τον τόνο επιμένουν να δίνουν η αναιμική ανάπτυξη για το 2018, που υπολογίζεται σε 1,5%-2%, η περιορισμένη ρευστότητα, οι υψηλοί φόροι και τα άλυτα δομικά προβλήματα (γραφειοκρατία, ενεργειακό κόστος, κ.ο.κ).

Σωρευτικά, τα κεφάλαια που προσείλκυσαν πέρυσι οι ελληνικές επιχειρήσεις ανήλθαν σε 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,6 δισ. από εξαγορές – συγχωνεύσεις, 1,7 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις, 1,9 δισ. από εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και 250 εκατ. από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.