Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να φτιάξει ταμειακό απόθεσμα «στύβοντας» την πραγματική οικονομία, «σκουπίζοντας» τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου και επιβάλλοντας «στάση πληρωμών», τονίζει ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατηγορώντας τη ότι συνεχίζει τη «νέα αυταπάτη περί καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια.

Στην ίδια επικοινωνιακή στρατηγική εντάσσεται και η έξοδος στις αγορές, προσθέτει, σχολιάζοντας την έκδοση του 7ετούς ομολόγου. Εστιάζει δε στα επιτόκια που εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα από αυτά των δανείων των δανειστών, αλλά και υψηλότερα από αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που -όπως λέει- αποδεικνύει την αναξιοπιστία της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στην ανακοίνωσή του με τίτλο «Η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει και έξοδος από τα Μνημόνια» αναφέρει:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη νέα αυταπάτη περί 'καθαρής εξόδου από τα μνημόνια'. Προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να φτιάξει ταμειακό απόθεμα, 'στύβοντας' την πραγματική οικονομία.

«'Σκουπίζει' τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου, χρησιμοποιεί εις βάρος της ρευστότητας τις 'κουτσουρεμένες δόσεις' του δανείου, επιβάλλει στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες και υπερφορολογεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στην ίδια επικοινωνιακή στρατηγική εντάσσεται και η έξοδος στις αγορές.»

» Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν αντλεί τους διαθέσιμους από το πρόγραμμα πόρους, οι οποίοι προσφέρονται με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, πολύ χαμηλότερο από αυτό των αγορών. Επιτόκιο των αγορών και spreads τα οποία, αν και αποκλιμακούμενα, εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.»

» Αν η κυβέρνηση ήταν αξιόπιστη, σοβαρή και υπεύθυνη, τότε τα επιτόκια δανεισμού θα ήταν πολύ χαμηλότερα. Και τότε η επιθυμητή έξοδος στις αγορές θα γίνονταν με καλύτερους όρους, ειδικά σε μια περίοδο άφθονης ρευστότητας στην οικονομία, ως βήμα μιας δομημένης στρατηγικής βιώσιμης εξόδου από τα Μνημόνια.»

» Δυστυχώς όμως σήμερα, αυτό δεν είναι εφικτό. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδεικνύει αλλεργία στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, έχει ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Και έχει δεσμευτεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, ενώ η υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του χρέους όχι μόνο έχει μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι, αλλά εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί και από κάποιον αυστηρό μηχανισμό επιτήρησης και εποπτείας.»

«Οι πολίτες αναζητούν πλέον ρεαλιστική ελπίδα και όχι νέες αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Αυτή μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την πολιτική αλλαγή και μια άλλη ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση» καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από