Φύλλο και φτερό κάνουν οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί στο σκάνδαλο της Novartis, οι βουλευτές, οι αρμόδιοι δικηγόροι αλλά και όλοι όσοι έχουν πρόσβαση στη δικογραφία, τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.
O
«Μάξιμος Σαράφης», κωδική ονομασία του ενός προστατευόμενου μάρτυρα για την υπόθεση της Novartis έδωσε κατάθεση στην εισαγγελέα διαφθοράς.

Κατέθεσε όλη τη διαδικασία προμηθειών από την εταιρεία Novartis η οπία είχε κύκλο εργασιών στην Ελλάδα 500 εκατ. δολάρια. Ο μάρτυρας ονόμασε τον τότε υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, τον τότε υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο καθώς και διάφορους υπηρεσιακούς παράγοντες στο χώρο της Υγείας.


Κατά την διάρκεια της κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας ερωτηθείς τι γνωρίζει για τις παράνομες πρακτικές της Novartis και των λοιπών φαρμακευτικών εταιρειών αναφέρθηκε στο έτος 2008 επί υπουργίας Αβραμόπουλου όπου έτρεχε το πρόγραμμα Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας και το οποίο εκπονούσε η εταιρεία επικοινωνίας CIP συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα έπειτα από σχετική ανάθεση του Υπουργείου Υγείας. Στο εν λόγω πρόγραμμα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αναστάσιος Γκοτσόπουλος με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Αλέξη Ζορμπά, αναφέρει ότι ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρίες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν. Επισημαίνει για παράδειγμα ότι η χορηγία μιας Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανά εταιρεία. Η Novartis Hellas χορήγησε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας με το ποσό των 50.000 ευρώ για συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο King George παρουσία του κ. Ζορμπά, για εκθεσιακό περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Κολωνακίου, το οποίο ουδέποτε στήθηκε, για ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση στην εφημερίδα Μετρόπολις, η οποία ουδέποτε δημοσιεύθηκε και για εκτύπωση και διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων, τα οποία ουδέποτε παρήχθησαν. Δηλαδή για μια συνέντευξη τύπου αξίας 5.000 ευρώ η εταιρία χορήγησε στην CIP για λογαριασμό του Υπουργείου υγείας το ποσό των 50.000 ευρώ.Ο Μ Σαράφης αναφέρθηκε και στον Κωνσταντίνο Φρουζή, τότε αντιπρόεδρο της Novartis Hellas, ο οποίος φέρεται να επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξασφάλιση ευνοϊκής μεταχείρισης της Novartis από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε Υπουργό Υγείας.Στη μαρτυρία του ο Μ Σαράφης εξηγεί ότι η εξυπηρέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρείας όπως πχ το φάρμακο Affinitor. 

Σημειώνει επίσηςότι επί υπουργίας του Δ. Αβραμόπουλου υπήρξε στενή συνεργασία της Novartis και του Υπουργείου μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γενικού διευθυντή Θεόδωρου Παπαδημητρίου, που σε συνεργασία με τον Κ.Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας H1N1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για τον H1N1, τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά με την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στη μέγιστη βαθμίδα πέντε. Με τον ανωτέρω τρόπο ο τότε υπουργός υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες μα αντίστοιχο πληθυσμό.Η ζημιά του κράτους στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή. Αφενός δια της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων, αφετέρου δια της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύτηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.Σύμφωνα με τον Μ. Σαράφη εκείνη την εποχή ο Κ. Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος, ο οποίος έιχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση και έκλεισε τη συμφωνία εκ μέρους της NΟVARTIS VACCINES SRL, δωροδόκησε τους Θ. Παπαδημητρίου, τον τότε γγ του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο και τον τότε υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο.Αποκαλύπτει δε ότι για το ξέπλυμα χρημάτων που δόθηκαν στους ανωτέρω χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενης από τον τότε Κοσμήτορα Ιωάννη Κυρόπουλο ο οποίος ήταν γνώστης και της όλης υπόθεσης και χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος για την προσέγγιση του υπουργού Υγείας, του οποίου ήταν σύμβουλος.Ομοίως το ξέπλυμα των χρημάτων έγινε και μέσω του ομίλου Γριβέα, ο οποίος αναλάμβανε συνέδρια για λογαριασμό της ΕΣΔΥ και υπερτιμολογημένες δραστηριότητες επικοινωνίας της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με τον Μ. Σαράφη ο υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος είναι απίθανο να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ. Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος μάρτυρας, το κατά τη γνώμη του μεγαλύτερο σκάνδαλο στο χώρο της υγείας αφορούσε στο διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό HIV επί υπουργίας Αβραμόπουλου.

«Πιο συγκεκριμένα, από ό,τι θυμάμαι κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας το Βήμα το Δεκέμβριο του 2006 που αφορούσε ατυχές περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος εξήγγειλε το μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε πότε στο χώρο της Υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου. Τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διαθέτουν μόνο οι εταιρείες α) Roche και β) Chiron που ανήκει στον όμιλο Novartis.
Σημειώνεται ότι η Novartis κατέχει το 30% των μετοχών της Roche και για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος» είπε στην κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας.

Από ότι θυμάται κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας Το Βημα, τον Δεκέμβριο του 2006, που αφορούσε  περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης, ο τότε υπουργός Δ. Αβραμόπουλος εξήγγειλε το μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε ποτέ στο χώρο της Υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου. Τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διέθεταν μόνο οι εταιρίες Roche και Chiron που ανήκουν στον όμιλος Novartis. Και σε αυτή την περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος σημειώνει, τονίζοντας ότι είναι απίθανο να πήρε μίζα κάτω από 40 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα η προμήθεια ανατέθηκα για την εταιρείας Roche για 40 ευρώ ανά τεστ, ενώ για την εταιρεία Chiron για 50 ευρώ ανά τεστ, την ώρα που τα διαγνωστικά τεστ είχαν στις διάφορες χώρες της Ευρώπης εύρος τιμής 5-15 ευρώ ανά τεστ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της μεθόδευσης, κάποια στιγμή ο διαγωνισμός έγινε διεθνής αλλά παραταύτα προτιμήθηκαν οι ανωτέρω αντιπρόσωποι. Την μίζα μοιράστηκαν οι τότε υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, ο τότε Γενικός Διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα χρήματα που δόθηκαν ως μίζα ξεπλύθηκαν και από δραστηριότητες της ΕΣΔΥ διά του Κυριόπουλου. Περαιτέρω άλλο πολιτικό πρόσωπου που δωροδοκήθηκε κατεπανάληψη από τη Novartis ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας αλλά και Eργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.Να σημειωθεί ότι τα τρία αρμόδια υπουργεία για την πολιτική του φαρμάκου ήταν το Υγείας, το Ανάπτυξης και το Εργασίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από