Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) βρίσκονται σε τέλμα μετά τις διαβουλεύσεις της Δευτέρας, γι’ αυτό και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται την Τρίτη ώστε να επιτευχθεί συμφωνία η οποία και θα παρουσιαστεί την, Τετάρτη, εάν οι εταίροι καταλήξουν τελικά, όπως μεταδίδει το πρώτο το δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «ARD».

Θα πρέπει να κάνουν όλοι επώδυνους συμβιβασμούς, δήλωσε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, προσερχόμενη νωρίτερα στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τόνισε ότι πρόκειται «για το καλό της χώρας».

Αναφερόμενη μάλιστα στις απώλειες που σημειώνει το Χρηματιστήριο, δήλωσε ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) πρέπει να επικεντρωθούν στα σημαντικά ζητήματα. «Δεν πρέπει να απομακρύνουμε την προσοχή μας από το κεντρικό θέμα, αν κοιτάξουμε τις ανησυχητικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο Χρηματιστήριο. Ζούμε σε ταραγμένους καιρούς», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Από τη πλευρά του ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς δήλωσε αισιόδοξος ότι σήμερα θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. «Έχω λόγους να πιστεύω ότι σήμερα θα τελειώσουμε. Ελπίζω σε ένα θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις χρειάζονται χρόνο, καθώς πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή βάση για την μελλοντική κυβέρνηση.

Ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αντρέας Σόιερ δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να διαρκέσουν και ως αργά τη νύχτα προκειμένου να καταλήξουν σε αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στα γερμανικά ΜΜΕ, τα θέματα στα οποία εντοπίζονται οι τελευταίες διαφορές είναι τα εργασιακά, η υγεία και η εξωτερική πολιτική, με το SPD να εκτιμά ότι η άλλη πλευρά δεν έχει προχωρήσει σε αρκετές παραχωρήσεις.

Σουλτς: Μέρα αποφάσεων

«Η σημερινή είναι η μέρα των αποφάσεων. Δεν πρόκειται για τίποτε λιγότερο από και τίποτε περισσότερο από τον σχηματισμό μιας σταθερής και βιώσιμης κυβέρνησης σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες του κόσμου, η οποία να μπορεί να αντιμετωπίσει τις διεθνείς και εθνικές προκλήσεις. Εργαζόμαστε για την δημιουργία μιας σοβαρής βάσης για τέτοια κυβέρνηση. Εχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι σήμερα θα καταλήξουμε (σε συμφωνία), ελπίζω ότι θα υπάρξει θετικό πνεύμα και ένα καλό αποτέλεσμα για την χώρα μας. Οι διαφορές στα υπό εξέτασιν θέμα της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι μεγάλες. Στη συνέχεια θα συζητηθούν τα κοινωνικοπολιτικά θέματα. Στα ευρωπαϊκά θέματα υπήρξε συμφωνία ήδη τη Δευτέρα. Σε αυτό το πνεύμα ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε ένα καλό, εποικοδομητικό και βιώσιμο κοινό αποτέλεσμα», είπε ο Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος τους Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD), προσερχόμενος στο κτίριο των κεντρικών γραφείων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) το οποίο φέρει το όνομα «Κόνραντ Αντενάουερ», όπως μεταδίδει το γερμανικό reuters.

CDU: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποτυχίας

Το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμη και την τελευταία στιγμή, άφησε ανοιχτό ο Πρωθυπουργός της Έσσης και στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φόλκερ Μπουφιέ.

«Δεν αποκλείω απολύτως τίποτα», δήλωσε ο κ. Μπουφιέ προσερχόμενος σε έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων, τονιζοντας ωστόσο ότι όλοι «το παλεύουν» και ότι μια συμφωνία είναι εφικτή. «Αν θα επιτευχθεί, δεν είναι βέβαιο», πρόσθεσε και εξέφρασε κατανόηση για το γεγονός ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) πρέπει να εξασφαλίσει κάποια κέρδη προκειμένου να πείσει τα μέλη του. «Και τα δικά μας μέλη όμως περιμένουν να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας», σημείωσε.

Σύμφωνα πάντως με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), κατά την τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων διαπιστώνονται «σημαντικά περισσότερες» διαφορές από ό,τι ήταν ως τώρα γνωστό. Εκτός από τα θέματα αγοράς εργασίας και υγειονομικής περίθαλψης που είχαν αναφερθεί ήδη από χθες ως εκκρεμότητες, ο Μάρτιν Σουλτς μίλησε σήμερα για απόσταση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ το dpa κάνει λόγο και για διαφωνίες σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό για την άμυνα και την ανάπτυξη, αλλά και την δημοσιονομική πολιτική.

Η Πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας και αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέσιγκ έκανε λόγο για ανάγκη υποχωρήσεων από την άλλη πλευρά στα θέματα υγείας και αγοράς εργασίας, τονίζοντας ότι οι πολίτες περίμεναν ήδη αρκετά «και για αυτό θέλουμε σήμερα να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα».

Θέματα εσωτερικής πολιτικής παραμένουν ανοικτά

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι υπήρξε συμφωνία ως προς σειρά θεμάτων, αρχής γενομένης από την Ευρώπη, όπου τα δύο στρατόπεδα είναι έτοιμα να υποστηρίξουν επί της αρχής τις προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης. Ο Μάρτιν Σουλτς μάλιστα μίλησε για το τέλος της πολιτικής λιτότητας στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, θέματα εσωτερικής πολιτικής παραμένουν ανοικτά, ο τομέα της υγείας και η αγορά εργασίας.

Οι σοσιαλδημοκράτες ζητούν περιορισμό των ανισοτήτων ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά ταμεία υγειονομικής ασφάλισης και μείωση των συμβάσεων απασχόλησης περιορισμένου χρόνου. Ως προς τα δύο αυτά θέματα, οι συντηρητικοί παραμένουν αμετακίνητοι.

Οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν επίσης για το ύψος των αμυντικών δαπανών, τη στιγμή που η Γερμανία ως μέλος του ΝΑΤΟ τελεί υπό την πίεση των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ για την αύξηση της συνεισφοράς του Βερολίνου στη συμμαχία. «Η Γερμανία πρέπει να μπορεί να δείξει ότι «είναι άξια εμπιστοσύνης σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε η

«Συνασπισμός των χαμένων»

Ελλείψει συμφωνίας, η Αγγελα Μέρκελ θα πρέπει να αποδεχθεί στον σχηματισμό μίας ασταθούς κυβέρνησης μειοψηφίας ή την διεξαγωγή νέων εκλογών, με κίνδυνο να δοθεί έδαφος για την αύξηση της εκλογικής δύναμης της γερμανικής ακροδεξιάς.Σε περίπτωση επιτυχίας των διαπραγματεύσεων και τη συγκρότηση του μείζονος συνασπισμού, η τέταρτη θητεία της Μέρκελ προαναγγέλλεται περιπεπλεγμένη. Ηδη ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται ειρωνικά στον «συνασπισμό των χαμένων».

Οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στην πλέον ευάλωτη κατάσταση. Αφού κατέγραψαν κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου το χειρότερο μεταπολεμικό τους σκορ (20%), το παλαιότερο κόμμα της Γερμανίας συνεχίζει την καθοδική του πορεία στις δημοσκοπήσεις. Πιστώνεται με το 17% (INSA), ενώ η ακροδεξιά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με 15%.

Οι συντηρητικοί βρίσκονται επίσης σε υποχώρηση, με 30,5%. Οι CDU και CSU δεν εκπροσωπούν πλέον την πλειοψηφία των Γερμανών, γεγονός πρωτόγνωρο στις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία. Και αυτό, πριν ακόμη αρχίσουν να κυβερνούν.