Σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων πιστεύουν πως το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνας (FBI) και το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθούν να υπονομεύσουν τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατέδειξε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και μεταδόθηκε τη Δευτέρα, στοιχείο που σηματοδοτεί εντυπωσιακή αλλαγή της στάσης των υποστηρικτών του κόμματος που ιστορικά τάσσεται πάντα υπέρ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Ταυτόχρονα, όμως, το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης πιστεύει πως ο Τραμπ και κάποιος ή κάποιοι στην εκστρατεία του συνεργάστηκαν με τη Ρωσία για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ, κατηγορία που ο μεγιστάνας και η Μόσχα έχουν διαψεύσει επανειλημμένα.

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από την 3η ως την 5η Φεβρουαρίου, κατέγραψε βαθύ διχασμό μεταξύ των Αμερικανών, κατά μήκος των κομματικών γραμμών, όσον αφορά την προσπάθεια του Τραμπ και των ρεπουμπλικάνων συμμάχων του να απονομιμοποιήσουν τις έρευνες για την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του με το Κρεμλίνο το 2016.

Διχάζονται οι γνώμες

Το 73% των Ρεπουμπλικάνων συμφώνησε στη θέση ότι «στελέχη του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης εργάζονται για να απονομιμοποιήσουν τον πρόεδρο Τραμπ διεξάγοντας έρευνες με πολιτικά κίνητρα».

Ανάλογο ποσοστό των Δημοκρατικών συμφώνησε με την αντεστραμμένη άποψη ότι «στελέχη του ρεπουμπλικανικού κόμματος και του Λευκού Οίκου εργάζονται για να απονομιμοποιήσουν το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης στην έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016».

Η δημοσκόπηση υποδεικνύει πως ο Τραμπ ασκεί αξιοσημείωτη επιρροή στους ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους, που ιστορικά εκφράζουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Τον Ιανουάριο του 2015, σε προηγούμενη δημοσκόπηση των Ipsos/Reuters, σχεδόν το 84% δήλωνε ότι έχει «θετική άποψη» για το FBI. Μόλις τον περασμένο μήνα, το 55% των Ρεπουμπλικάνων διαβεβαίωνε ότι έχει «μεγάλη» εμπιστοσύνη στις αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 30% που ανέφερε ότι εμπιστευόταν την κυβέρνηση Τραμπ, ή το 9% που εξέφρασε ανάλογη άποψη για το αμερικανικό Κογκρέσο.

Παραμένει η πεποίθηση για συνέργεια με τη Ρωσία

Η έρευνα κατέγραψε ταυτόχρονα ότι η άποψη της κοινής γνώμης όσον αφορά την έρευνα για τη Ρωσία δεν άλλαξε. Το 52% του δείγματος πιστεύει ότι ο Τραμπ ή κάποιο στέλεχος της εκστρατείας του συνεργάστηκε με τη Ρωσία για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου του 2016 στις ΗΠΑ και είναι πιθανό οι Αρχές «να βρουν στοιχεία για παράνομη σχέση μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της Ρωσίας». Το ποσοστό αυτό δεν έχει μεταβληθεί από το 2017, όταν διατυπώθηκαν παρόμοιες ερωτήσεις.

Η δημοσκόπηση έγινε στην αγγλική γλώσσα, μέσω Διαδικτύου, σε όλες τις ΗΠΑ, σε δείγμα 2.251 ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων 941 Δημοκρατικών και 827 Ρεπουμπλικάνων, με τα περιθώρια στατιστικού λάθους στο ±2% για όλο το δείγμα και στο ±4% για τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς.