«Εδαφική διεκδίκηση απλά δεν υπάρχει». Αυτό δηλώνει με συνέντευξή του σήμερα στα «ΝΕΑ» ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. Σύμφωνα με τον Εντι Ράμα, το θέμα είναι ξεκάθαρο, καθώς «εδαφικό ζήτημα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας δεν μπορεί να σταθεί».

Ωστόσο, ο κ. Ράμα σπεύδει να διευκρινίσει ότι «το "ζήτημα των Τσάμηδων" υφίσταται μόνο ως θέμα στοιχειωδών δικαιωμάτων των αλβανών συμπατριωτών μας, που κάποτε ζούσαν στη χώρα σας, και τίποτα ευρύτερο». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι «δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε νουνεχής άνθρωπος θα διαφωνήσει στη θέση ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και να επισκεφθούν την Ελλάδα ή ότι αυτοί ή τα παιδιά τους πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα δια της δικαστικής οδού όπως κανονικά μπορεί ο κάθε ευρωπαίος πολίτης».

Επίσης, ο αλβανός πρωθυπουργός κάνει γνωστό ότι «είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που θα είναι δίκαιη και για την Αλβανία και για την Ελλάδα».

Στη συνέντευξή του ο Ράμα αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας, τονίζει, μεταξύ άλλων, «οι λαοί μας και τα έθνη μας πάντα επεδίωκαν και άξιζαν μια άριστη σχέση μεταξύ τους αλλά η πολιτική δεν αντικατόπτριζε πάντα τη θέλησή τους. Αυτό είναι ατυχές και οδήγησε τις σχέσεις μας σε δύσκολες και σκοτεινές στιγμές κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας».

Ο ίδιος τονίζει ότι «τώρα βρισκόμαστε σε θέση να βελτιώσουμε σημαντικά τις σχέσεις μας, οικοδομώντας πάνω στην εργασία που έγινε και από τις δυο πλευρές, για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα του παρελθόντος, επιτρέποντάς μας να πορευθούμε μαζί στο εξής προς ένα λαμπρότερο μέλλον για τους λαούς μας, τα έθνη μας, και για την περιοχή».

Υποστηρίζει ότι η Αλβανία δικαιούται μιας ευθείας σύστασης να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και δεν αναμένω τίποτα λιγότερο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ' αρχήν και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λίγο αργότερα.

Αναφορικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ τονίζει ότι« είναι καιρός να επιλυθεί αυτό το θέμα, και όπου υπάρχει θέληση υπάρχει πάντα και ο τρόπος».

Καταλήγει δε τονίζοντας ότι «η επίλυση του Ονοματολογικού είναι προς το συμφέρον όλων και ευνοεί τα συμφέροντα της χώρας σας επίσης. Μια σταθερή, δημοκρατική και ευημερούσα Μακεδονία (όπως και να λέγεται βάσει συμφωνίας) είναι σημαντικό για το μέλλον των λαών της, της περιοχής, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και για την Ελλάδα επίσης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από