«Κάνω έκκληση προς τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες να καταλήξουν το ταχύτερο δυνατόν σε συμφωνία για νέο μεγάλο συνασπισμό λαμβάνοντας υπόψη την Ευρώπη. Οσο ταχύτερα τόσο καλύτερα», είπε ο Γκίντερ Ετινγκερ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού και ανθρωπίνων πόρων σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post».

«Εκκρεμούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφάσεις για την τραπεζική Ενωση, την εναρμόνιση του Δικαίου του Ασύλου και το πλαίσιο του προϋπολογισμού. Μια προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες», τόνισε ο Έτινγκερ. «Στις Βρυξέλλες υπολογίζουν ότι θα δοθεί το πράσινο φως κατά τη επικείμενη ψηφοφορία των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και ότι η γερμανική κυβέρνηση θα έχει ορκιστεί μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο.

Η Ευρώπη περίμενε το 2017, το πρώτο μισό του χρόνου, τις εκλογές στη Γαλλία για να σχηματισθεί κυβέρνηση από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στο δεύτερο μισό τις εκλογές στην Γερμανία για να σχηματισθεί κυβέρνηση στο Βερολίνο. Δεν θα ήταν ευχάριστο να περιμένουμε ακόμα μισό χρόνο», πρόσθεσε ο Γερμανός Επίτροπος μιλώντας στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ.