Ξεκάθαρη εντολή και μια δεύτερη θητεία στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη έδωσαν οι ψηφοφόροι στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση. Ο απερχόμενος πρόεδρος έλαβε ποσοστό 56% έναντι 44% του Σταύρου Μαλά, ενώ η αποχή διαμορφώθηκε στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 26%.

Παρά το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό επιτήρηση, και θα εξακολουθήσει έως ότου εξοφληθεί το δάνειο, τα σημάδια βελτίωσης ενίσχυσαν την αίσθηση της επιστροφής της ανάπτυξης και έδωσαν στον Νίκο Αναστασιάδη ποσοστό καθαρής νίκης. Η κυπριακή οικονομία κατάφερε να περάσει από τη φάση της ύφεσης στην ανάπτυξη σε συγκεκριμένους τομείς, όπως ο τουρισμός, η ενίσχυση των επενδύσεων, η ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα και στις υπηρεσίες, ενώ ένεση στην οικονομία αποτέλεσε και η πολιτική πολιτογράφησης που έφερε χρήμα στα ταμεία, με αποτέλεσμα οι θετικές επιδράσεις να είναι άμεσες.

Συγχαρητήρια στον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Κύπρου έδωσαν μεταξύ άλλων ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι.

Η επίσημη ανακήρυξη του Νίκου Αναστασιάδη ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε στο Στάδιο Ελευθερία –Τάσσος Παπαδόπουλος, σε κλίμα έντονων πανηγυρισμών και ενθουσιασμού από τους υποστηρικτές του, αλλά και δρακόντειων μέτρων ασφαλείας.

Ενωτικός εμφανίστηκε στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο επανεκλεγείς πρόεδρος, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μόνο η Κύπρος που κερδίζει. Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τη δέσμευσή του για συνέχεια της πορείας ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της Κύπρου, ενώ τόνισε πως ό,τι ειπώθηκε κατά την προεκλογική περίοδο ανήκει στο παρελθόν. Αύριο ξεκινά μία νέα μέρα, μία νέα εποχή, κατά την οποία ο λαός απαιτεί συνεργασία και ενότητα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα προβλήματα τόνισε, σημειώνοντας ότι «μέσα από τη συνεργασία μαζί βγάλαμε τη χώρα από τα αδιέξοδα και έτσι θα συνεχίσουμε μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις για ένα κράτος σύγχρονο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κυπριακού λαού».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε για ένα κράτος το οποίο θα μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξη, πατάσσοντας τη διαφθορά με αξιοκρατία. Ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως μεγαλύτερη πρόκληση την επανένωση της Κύπρου, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια αποφασιστικότητα προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος για τερματισμό της κατοχής. Στόχος, όπως είπε, είναι η επανένωση της Κύπρου σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς ξένο στρατό και ξένες δυνάμεις με επεμβατικά δικαιώματα.