Με επιφύλαξη και ανησυχία παρακολουθούν στον Περισσό τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό, ενώ ταυτόχρονα κρατούν ανοικτό μέτωπο κατά της κυβέρνησης οργανώνοντας τα αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα. Με τις δομές του και τα στελέχη του στο αγροτικό κίνημα, το ΚΚΕ επενδύει πολιτικά στο σημερινό αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica, ενώ στηρίζει ανεπιφύλακτα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τους αγρότες αν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δεν ανταποκριθεί στα αιτήματά τους στο κρίσιμο ραντεβού που έχουν μαζί του την ερχόμενη Δευτέρα.

«Η κυβέρνηση έχει αναλάβει πολύ επικίνδυνες δεσμεύσεις» τονίζουν από τον Περισσό για το Σκοπιανό, υποστηρίζοντας ότι τώρα αποκαλύπτεται πως «η κυβέρνηση λειτουργεί ως «βαποράκι» των σχεδίων των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, δείχνοντας έτσι την απόλυτη αφοσίωση που έχει στα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων». Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας επιμένει ότι πρέπει να προηγηθούν αλλαγές στο Σύνταγμα για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού και να υπάρξει σύνθετη ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης θεωρεί πως «η κυβέρνηση θέλει να ενταχθεί άρον άρον η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ επειδή έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που συγκρούονται στα Βαλκάνια». «Η εμμονή της κυβέρνησης με το ονοματολογικό αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των μεγάλων δυνάμεων για τα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια. Η κυβέρνηση πρωτοστατεί για λογαριασμό της αστικής τάξης, φορώντας τον κάλπικο μανδύα της προοδευτικότητας» σχολιάζει στα «ΝΕΑ».

Ταυτόχρονα όμως από τον Περισσό λαμβάνουν αποστάσεις από το συλλαλητήριο της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή σε αυτό «ξεπλένει» τη Χρυσή Αυγή. «Αυτοί που διαδηλώνουν μαζί με φασίστες, ναζιστές και την εγκληματική Χρυσή Αυγή έχουν ευθύνες» δηλώνουν με νόημα κορυφαία στελέχη του κόμματος. «Ούτε οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου ούτε η κυβέρνηση διαφωνούν με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, το οποίο ευθύνεται για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και το αιματοκύλισμα των Βαλκανίων» υποστηρίζουν. Να σημειωθεί ότι ανήμερα του συλλαλητηρίου το ΚΚΕ έχει προγραμματίσει κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την ΠΓΔΜ με βασικούς ομιλητές τους βουλευτές του κόμματος.

Μπλόκα σε όλη τη χώρα. Σε σχέση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας δηλώνει αποφασισμένος να στηθούν μπλόκα σε όλη τη χώρα εάν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στα αιτήματα των αγροτών και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στην προγραμματισμένη συνάντηση της Δευτέρας δεν έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.

«Με την απελευθέρωση των κατασχέσεων από την 1η Μάη, θα πάρει η μπάλα την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών που είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες» τονίζει ο Βαγγέλης Μπούτας. Σημειώνει επίσης ότι το φορολογικό αποτελεί μεγάλο αγκάθι για τους μικρομεσαίους αγρότες, καθώς «η κυβέρνηση με το κόλπο που έκανε για τα κριτήρια διαβίωσης κατάφερε να τριπλασιάσει την κατώτερη κλίμακα του ΕΦΚΑ που πληρώνουν οι αγρότες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις». Συνέπεια αυτού είναι να γίνονται καθημερινά κατασχέσεις από την Εφορία ή τον ΕΚΑ σε τραπεζικούς λογαριασμούς μικρομεσαίων αγροτών. «Η κοροϊδία πάει σύννεφο και από αυτή την κυβέρνηση, όπως και από τις προηγούμενες που έκαναν τα ίδια» καταλήγει, τονίζοντας ότι το μέλλον των κινητοποιήσεων θα κριθεί από τη στάση που θα κρατήσει ο αρμόδιος υπουργός.