Στην Κρήτη το προξενιό γινόταν παραδοσιακά με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Οι γονείς του γαμπρού επισκέπτονταν το σπίτι της νύφης και οι μελλοντικοί συμπέθεροι προσέφεραν το φίλεμα. Η υποψήφια νύφη έκανε το σερβίρισμα και μετά το φαγητό προσφερόταν τσιγάρο. Αν οι φιλοξενούμενοι το δέχονταν, τότε το προξενιό είχε επιτυχία. Αν όχι, τότε αρνούνταν την προσφορά. Επειδή όμως ζούμε και σε αντικαπνιστικούς καιρούς, η Κεντροαριστερά, παρότι νύφη σε ζήτηση, είναι αυτή που στο τέλος θα αποφασίσει αν και με ποιους όρους θα δεσμευθεί να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Από τη μια υπάρχει η περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση, με αφορμή το Σκοπιανό, επιχείρησε να προσεγγίσει τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, επιδιώκοντας ένα είδος προοδευτικής συμμαχίας που, αν πήγαινε καλά, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προηγούμενο για μια μελλοντική κυβερνητική συνεργασία σε περίπτωση που η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ χαλούσε κάπου στην πορεία. Η προσπάθεια ήταν επίμονη και επιστρατεύθηκαν δόλια και άδολα μέσα, έπεσαν όμως πάνω στον τοίχο της Γεννηματά. Παρότι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής παρουσιάζει μια σταθερή στάση πάνω στο θέμα του Σκοπιανού, επιμένοντας σε σύνθετη ονομασία erga omnes, με δεσμευτικές εγγυήσεις κατά του αλυτρωτισμού, αυτό δεν σημαίνει πως χαρίζεται στην κυβέρνηση: «Ολοένα και περισσότερο με τις καθημερινές δηλώσεις γίνεται φανερό ότι η «εν κρυπτώ διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης δεν οδηγεί σε συνολική λύση-πακέτο με την ΠΓΔΜ. Προειδοποιώ ότι τετελεσμένα σε βάρος των εθνικών συμφερόντων θα μας βρουν αντίθετους», τόνισε χθες με δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά επιμένοντας στη θέση της για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να χαραχτεί μια κοινή εθνική γραμμή. Οσον αφορά τη συζήτηση για τις μελλοντικές συνεργασίες, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη κανείς σώφρων πολιτικός δεν μπορεί να προβλέψει το πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί μετεκλογικά –το Κίνημα Αλλαγής, άλλωστε, «φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει».

Στην ίδια γραμμή και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος τόνισε εκ νέου πως «το Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει περίπτωση να αντικαταστήσουμε τον κ. Καμμένο στην κυβέρνηση. Δεν τίθεται θέμα συμμετοχής μας στην κυβέρνηση. Το έχω πει σε όλους τους τόνους» (Ράδιο Θεσσαλονίκη). Στο δικό του μήκος κύματος κινούνται ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του, είναι υπέρ της σύγκλησης του Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόνο στην περίπτωση που έχει προηγουμένως εξασφαλιστεί συναίνεση.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ. Η διεκδίκηση, βέβαια, δεν γίνεται μόνο από τη μία πλευρά. Και η ΝΔ επιχείρησε, εδώ και καιρό, να προσεγγίσει το Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο ο χαιρετισμός της Φώφης Γεννηματά στο πρόσφατο Συνέδριο κατέστησε σαφές σε όλους πως αυτό που προέχει για το Κίνημα Αλλαγής είναι η αυτόνομη πορεία του από την οποία δεν αποκλίνει. Τα στελέχη του νέου φορέα, μάλιστα, εκτιμούν πως η «δεξιά» στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Σκοπιανό και ο εναγκαλισμός του με την «πατριωτική» πλευρά του κόμματός του προσφέρουν μια ιδανική ευκαιρία να αναδειχθεί το πολιτικό Κέντρο ως δύναμη ευθύνης. Σε αυτό το πλαίσιο η Χαριλάου Τρικούπη κρατά ήπια στάση ως προς τα συλλαλητήρια, αποθαρρύνοντας μεν τα στελέχη να κατέβουν, μη επιβάλλοντας ωστόσο απαγορευτικό. Στόχος δεν είναι βέβαια η ίδια η παρουσία στα συλλαλητήρια αλλά να μη μετατραπούν αυτά σε κάτι περισσότερο από έκφραση ανησυχίας, επιτρέποντας στη συζήτηση να παραμείνει πολιτική, μακριά από κορόνες.