Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές συμφωνούν ότι μια από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, τις λεγόμενες «Μπιγκ Τεκ», θα γίνει φέτος η πρώτη αμερικανική εταιρεία στην ιστορία που θα ξεπεράσει το ένα τρισ. δολάρια σε αξία. Θα είναι η Apple, η Amazon ή η Alphabet (Google);

Το BBC εξέτασε τις τρεις εταιρείες για να δει ποια βρίσκεται πιο κοντά στο να κερδίσει την κούρσα του ενός τρισ.

Το αν θα είναι η Apple εξαρτάται από τις πωλήσεις του iPhoneX: αν είναι καλές, η αξία της εταιρείας θα φθάσει το ένα τρισ. δολάρια. Αλλά με τιμή 999 δολάρια, το iPhoneX πρέπει να σπάσει κάθε ρεκόρ πωλήσεων προκειμένου να φέρει ρεκόρ κερδών.

Πρόσφατα όμως κυκλοφόρησε ότι η Apple σκέπτεται να μειώσει τους στόχους για το τελευταίο αυτό μοντέλο τηλεφώνου της σχεδόν στο μισό. Αλλά ακόμη και αν οι πωλήσεις είναι μέτριες, η εταιρεία αναμένεται να καταγράψει αύξηση εσόδων το οποίο θα την φέρει πιο κοντά στο ένα τρισ. στα τέλη του 2018.

Μπορεί όμως να φθάσει πρώτη στο νήμα η Amazon. Ο ιδιοκτήτης της, Τζεφ Μπέζος, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και η μετοχή της Amazon αυξήθηκε περισσότερο από 50% το 2017. Μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στην υπηρεσία κλάουντ Amazon Web Services.

Η Amazon απέκτησε πρόσφατα την Whole Foods της οποίας τα υπάρχοντα σημεία πώλησης σε συνδυασμό με την τεχνολογική υπεροχή της Amazon στην διανομή προϊόντων αφήνει μεγάλο περιθώριο για αύξηση κερδών και απειλεί παραδοσιακές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ, όπως η Kmart.

Αυτό που μπορεί να κρατήσει την Amazon μακριά από το ένα τρισ. είναι τα ποσά που ξοδεύει: 4 δισ. δολάρια για δημιουργία περιεχομένου της Prime TV ώστε να ανταγωνιστεί το Netflix, επενδύσεις στην τεχνολογία της φωνητικής ψηφιακής βοηθού Alexa και άνοιγμα περισσότερων κέντρων διανομής σε όλο τον κόσμο σε μια προσπάθεια να διανέμει πιο γρήγορα περισσότερα προϊόντα σε περισσότερους πελάτες.

Όσο για την Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, κατέγραψε αύξηση κερδών το τελευταίο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το 2016 αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους προήλθε από διαφημίσεις στη μηχανή αναζήτησης και στο YouTube. Αν θέλει να φθάσει πρώτη το ένα τρισ., πρέπει να αυξήσει τα έσοδά της και σε άλλους τομείς εκτός διαφήμισης.

Στα τηλέφωνα Pixel 2, που κυκλοφόρησαν πέρσι, και στον ψηφιακό βοηθό Google Home, η Alphabet δεν φθάνει την Apple. Η κυριαρχία της Google στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης θα της χρησιμεύσει για να κλείσει την ψαλίδα στις υπηρεσίες κλάουντ με την Amazon Web Services.

Σήμερα, πιο κοντά στο ένα τρισ. βρίσκεται η Apple με αξία 860 δισ. δολάρια. Ακολουθεί η Alphabet με 817 δισ. και τρίτη είναι η Amazon με 700 δισ. δολάρια.

Τάνια Μποζανίνου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από