Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίλυση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίζοντας την στήριξη των ΗΠΑ στον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, ενώ έκανε ειδική αναφορά για «τις κακόβουλες επιρροές της Ρωσίας στα δυτικά Βαλκάνια».

«Ως Αμερική, θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που είναι μπροστά μας» είπε ο κ. Πάιατ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, διατύπωσε την άποψη ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα «ο καλύτερος τρόπος που οι ΗΠΑ μπορούν να υποστηρίξουν τη διπλωματία αυτή την ώρα, είναι να αφήσουν τη διαπραγμάτευση να εξελιχθεί χωρίς (σ.σ.: παρεμβάσεις από) εξωτερικούς παράγοντες», ενώ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα «εάν υπάρχει σχέδιο Β για την ΠΓΔΜ ώστε να μπει στο ΝΑΤΟ», λέγοντας πως έχει μάθει ως διπλωμάτης να μην απαντά σε υποθετικά ερωτήματα, «ειδικά όταν είμαστε στη μέση μιας διαδικασίας».

Αναφερόμενος στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και των δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας σε πολύπλοκη περιοχή» και τόνισε ότι «οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς» ως πεποίθηση τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ελλάδας ότι «οι χώρες αυτές πρέπει να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ».

«Η εξωτερική επιρροή στην περιοχή»

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνουν οι ΗΠΑ όχι μόνο στην Ελλάδα και τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων που είναι επίκεντρο σημαντικού ενδιαφέροντος και με την έννοια της εξωτερικής επιρροής.

Οπως είπε, «είδαμε τη ρωσική κακόβουλη επιρροή σε μια ιδιαίτερα εξωφρενική μορφή τον Οκτώβριο, όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο, που είχε όλων των ειδών τα ρωσικά αποτυπώματα επάνω της, και το βλέπετε αυτό σε όλη την περιοχή».

Ερωτηθείς για το ποια είναι η ανησυχία του «για την επιρροή της Ρωσίας στα δυτικά Βαλκάνια», ο αμερικανός πρεσβευτής εστίασε στη φιλοδοξία του Κρεμλίνου να προκαλέσει σύγχυση στον προσανατολισμό αυτών των χωρών και στη διαδικασία της συνεχούς μεταρρύθμισης και ευθυγράμμισής τους με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Και εξήγησε ότι γι’ αυτούς τους λόγους οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως πολύ θετική επιρροή στη γειτονιά και ως πυλώνα σταθερότητας σε περίπλοκη περιοχή από τα δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο ως τις περιοχές της Βόρειας Αφρικής.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την Ελλάδα - που είναι ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος των ΗΠΑ - ως γεωπολιτικό «κρίκο» μεταξύ της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής.

«Οι ξένες επενδύσεις πρόκληση για την Ελλάδα»

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν όταν πρωτοήρθα στη χώρα, το καλοκαίρι του 2016.

»Οταν ήρθα εδώ, υπήρχαν πολλά ερωτήματα για το αν η Ελλάδα θα συμμορφωνόταν με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της. Υπήρχαν ερωτήματα σε σχέση με τη σταθερότητα της κυβέρνησης, υπήρχε κίνδυνος πρόωρων εκλογών, υπήρχαν ζητήματα σε σχέση με την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, υπήρχαν μεγάλοι διαρθρωτικοί κίνδυνοι και από την πλευρά των επενδυτών»

Και επισήμανε ότι «μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις» τώρα είναι «το πώς θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Σημείωσε πως επειδή έχει δει να γίνονται αρκετά στον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στη χώρα είναι «πολύ αισιόδοξος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές όσον αφορά στην ελληνική οικονομία».

Ερωτηθείς για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, υποστήριξε ότι «υπάρχει συναντίληψη σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα για την επιθυμία της χώρας σας να επανέλθει ως κανονική οικονομία της Ευρωζώνης».

Οι Τούρκοι είναι σύμμαχοί σας στο ΝΑΤΟ»

Ο αμερικανός πρεσβευτής έκανε στη συνέντευξή του εκτενή αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδίως στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, για την οποία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αισιοδοξώ έπειτα από αυτή τη συνάντηση, αισιοδοξώ με την ενέργεια που ο πρωθυπουργός και η ομάδα του επένδυσαν σε αυτή την επίσκεψη».

Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία και τον φόβο του για τυχόν «ατύχημα» στο Αιγαίο, λέγοντας: «Αυτά τα F-16 σηκώνονται κι ακούς τους πιλότους να σπεύδουν ανατολικά, και τους Ελληνες από κάτω να λένε "κοίτα τα παιδιά μας" και κάποιος μόλις παραβίασε τον εναέριο χώρο μας. Αυτό σας υπενθυμίζει ότι είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά. Αυτοί είναι σύμμαχοι σας στο ΝΑΤΟ.

»H ανησυχία μας, ο φόβος μου είναι το ατύχημα. Γιατί όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα, που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα δίπλα στο άλλο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός φοβερού ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από