Με ισόβιο αποκλεισμό τιμωρήθηκε από την τουρκική ομοσπονδία ένας Γερμανο-Κούρδος ποδοσφαιριστής, ο οποίος έχει καταδικαστεί παλαιότερα σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή, γιατί υποστήριξε τους Κούρδους αυτονομιστές. Ο 28χρονος Ντενίζ Νακί τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από όλες τις διοργανώσεις για 3,5 χρόνια και πρόστιμο 72.000 δολαρίων για «αυτονομιστική και ιδεολογική προπαγάνδα», ανακοίνωσε η τουρκική ομοσπονδία.

Διαδικαστικά, κάθε ποινή αποκλεισμού μεγαλύτερη των τριών ετών στην Τουρκία, ισούται με ισόβιο αποκλεισμό, που σημαίνει ότι ο Νάκι δεν θα μπορέσει να παίξει και πάλι ποδόσφαιρο στη χώρα. Την Κυριακή συμμετείχε στη διάδοση ενός βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας συμμετοχή σε ένα συλλαλητήριο στη γερμανική πόλη της Κολωνίας, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν της βόρειας Συρίας.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Τουρκία για θέσεις που εξέφρασαν μέσω του διαδικτύου και στις οποίες επικρίνουν την επίθεση κατά των Κούρδων στη Συρία, ενώ ένας εισαγγελέας έχει εκδώσει εντάλματα κράτησης για 11 κορυφαίους γιατρούς.

Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», επικαλούμενο τον δικηγόρο του Νακί, δημοσίευσε ότι ο παίκτης ήθελε να λύσει το συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα του, Άμεντσπορ, που εδρεύει στην Τουρκία, λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του και με σκοπό να παραμείνει στη Γερμανία.

Ο Νακί, ο οποίος έχει επικρίνει δριμύτατα τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχθηκε πυροβολισμούς στις αρχές του μήνα ενώ κινείτο με το αυτοκίνητό του κοντά στο Άαχεν και είχε δηλώσει ότι τα πυρά εναντίον του «ερρίφθησαν από κάποιον Τούρκο πράκτορα ή από κάποιο πρόσωπο που διαφωνεί με τις απόψεις του». Ο ίδιος, πάντως, δεσμεύτηκε ότι το επεισόδιο δεν θα τον σταματήσει από το να μιλάει κατά της τουρκικής κυβέρνησης.