Το νωρίτερο στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανικής Eνωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος, καθώς στο SPD διαπιστώνονται νέα προβλήματα.

«Oλοι αισθανόμαστε ότι οι άνθρωποι στη Γερμανία περιμένουν τώρα, περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Αλλά και στην Ευρώπη και στον κόσμο περιμένουν τη γερμανική συμβολή στην επίλυση των διεθνών κρίσεων», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αυξάνοντας την πίεση προς τα κόμματα.

Στο εσωτερικό του SPD ωστόσο, παρά το «πράσινο φως» που έδωσε το έκτακτο Συνέδριο, απομένουν ακόμη μερικά εμπόδια. Οπως δήλωσε ο κ. Σουλτς μετά τη συνεδρίαση τη Δευτέρα της κοινοβουλευτικής του ομάδας, πρέπει να διευκρινιστεί «σε ποια βάση, με ποια δομή και με ποια πρόσωπα» πηγαίνει το κόμμα στις διαπραγματεύσεις.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει από την πλευρά της εκφράσει την επιθυμία οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 12 Φεβρουαρίου προκειμένου το SPD να έχει τον χρόνο να θέσει το κυβερνητικό πρόγραμμα προς έγκριση στα μέλη του, διαδικασία που ενδέχεται να απαιτήσει έως και τρεις εβδομάδες.

Εφόσον ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο, η κυρία Μέρκελ θα μπορούσε να λάβει την ψήφο της Βουλής μετά τις 12 Μαρτίου και η νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί πριν από το Πάσχα των Καθολικών (1η Απριλίου).