Ως μια μάχη «επικών διαστάσεων» έχει ήδη προεξοφληθεί αυτή που αναμένεται να δώσουν Ανγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν κατά του αμερικανού προέδρου στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το χειμερινό ραντεβού 60 ηγετών και αρχηγών κρατών έχει οριστεί για τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου στο χιονοσκεπές «ρετιρέ» της Ευρώπης Νταβός, με τη συμμετοχή του Ντόνταλτ Τραμπ να είναι η πλέον συζητημένη.

Πηγές που πρόσκεινται στον Λευκό Οίκο, αναφέρουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα επιχειρήσει να προωθήσει τις πολιτικές του για την ενίσχυση των αμερικανικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών, μ’ ένα λόγο θα επιδιώξει τα περάσει το μήνυμα «Πρώτα η Αμερική» και ήδη αναλυτές προεξοφλούν ότι Μέρκελ και Μακρόν θα ενώσουν τις δυνάμεις προκειμένου να περάσουν το δικό τους μήνυμα για την ενότητα και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κόντρα στον προστατευτισμό και την απομόνωση που πρεσβεύει το δόγμα Τραμπ.

Η Μέρκελ έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τον Ντόναλτ Τραμπ από τότε που ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει γυρίσει την πλάτη της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει τηρήσει σαφείς αποστάσεις από τα πιστεύω του Τραμπ. Επιστρέφει δε στην παγκόσμια σκηνή ιδιαίτερα ενισχυμένη, αφότου συνήψε μια προκαταρκτική συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στο Βερολίνο.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η παρουσία του Γάλλου προέδρου στο Νταβός ο οποίος δεν αναμένεται να μιλήσει μόνο για την Ευρώπη. Σύμφωνα με αναλυτές ο Μακρόν θα επιχειρήσει να θέσει το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο υπό την προστασία της Γηραιάς Ηπείρου, να τονίσει τη σημασία της εξωστρέφειας και της υπεράσπισης των ανοιχτών κοινωνιών αλλά και της συνεργασίας των κρατών σε όλα τα επίπεδα.