Τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά την αναφορά της ΕΥΑΘ ΑΕ, σχετικά με τη ρύπανση δεξαμενής που τροφοδοτεί με πόσιμο νερό το δίκτυο ύδρευσης της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσόγκας ζητεί να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται αδικήματα που αφορούν τη δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων, τη ρύπανση περιβάλλοντος κα. Η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Περιβάλλοντος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα γίνουν αυτοψίες και δειγματοληψίες νερού έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες χημικές εξετάσεις με στόχο να εντοπιστεί η πηγή της ρύπανσης. Παράλληλα, αναμένεται να κληθούν για καταθέσεις οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΕΥΑΘ ΑΕ, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι δήμων ενώ σε περίπτωση που προκύψουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων οι ύποπτοι θα καταθέσουν ανωμοτί.

Στο έγγραφο της ΕΥΑΘ ΑΕ, που απευθύνεται προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, την Αστυνομία, τη ΔΕΗ και άλλους φορείς, αναφέρεται ότι η τεχνική εταιρεία, που έχει αναλάβει με διαγωνισμό την επεξεργασία νερού στις εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ, εντόπισε κηλίδες που παραπέμπουν σε έλαια, πετρέλαια και γράσα. Η ρύπανση εντοπίστηκε στη δεξαμενή Δ2 που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Σίνδου.

Κατά την ίδια ενημέρωση, οι κηλίδες ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού στη Δεξαμενή Δ2 υπό μορφή σταγόνων ή σβώλων και στη συνέχεια διαλύονται και εξαπλώνονται στην επιφάνεια, ενώ έχουν περάσει στις δεξαμενές καθίζησης και σε μικρό βαθμό στην επιφάνεια των κλινών άμμου.