Η μάχη του πολυνομοσχεδίου για την τρίτη αξιολόγηση στη Βουλή ήδη ξεκίνησε με την κατάθεσή του χθες το απόγευμα, με τις εκατοντάδες σελίδες του να αλλάζουν δραματικά την καθημερινότητά μας, παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν περιλαμβάνει επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα.

Περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακόμη και για οφειλές στο Δημόσιο και αλλαγή του τρόπου κήρυξης απεργιών αποτελούν τις βασικότερες διατάξεις που μας επηρεάζουν, μολονότι και σ’ αυτήν την περίπτωση επιβεβαιώνεται η ρήση πως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Πράγμα το οποίο γνωρίζουν και οι κυβερνητικοί βουλευτές οι οποίοι, παρά το «ναι σε όλα» που εμφανίζονται έτοιμοι να πουν την ερχόμενη Δευτέρα, προβληματίζονται για τον όγκο των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου.

ΧΛΙΑΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, δείχνουν ελεγχόμενες για το Μαξίμου, καθ’ ότι ουδείς βουλευτής δείχνει πρόθεση να καταψηφίσει διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Το επιχείρημα που άρθρωσε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας ορίζει πως «τα δύσκολα είναι πίσω μας» και ότι το εν λόγω πολυνομοσχέδιο είναι ένα από τα τελευταία μνημονιακά. Μολαταύτα, η πραγματικότητα είναι πως δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη συνομολογηθεί από την κυβέρνηση για την περίοδο 2019-2020 και το μόνο που μπορεί να φέρει δυσάρεστες εκπλήξεις εφεξής είναι η αποτυχία εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων του 2018. Κάτι που συνεπάγεται αντίστοιχα παράταση της εποπτείας, κόντρα στη ρητορική του Μαξίμου.

Ετσι, στη διαπίστωση του Πρωθυπουργού πως οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται και το διαθέσιμο εισόδημα μεγαλώνει έρχεται να προστεθεί η εκτίμηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως το επίμαχο πολυνομοσχέδιο εμπεριέχει περισσότερα θετικά από αρνητικά στοιχεία. Αυτό είπε ο υπουργός Οικονομικών στη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι ανησυχίες τους και το κυβερνητικό στρατόπεδο να παρουσιαστεί συντεταγμένο στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Παρόντες επίσης στη συνάντηση οι Εφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Σταθάκης, Σταύρος Κοντονής, Κατερίνα Παπανάτσιου και Θεανώ Φωτίου.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι στα θετικά του πολυνομοσχεδίου συγκαταλέγεται η αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα, η προτεραιότητα αποζημίωσης των εργαζομένων σε πτωχευμένες επιχειρήσεις, και η συγκρότηση ενιαίου φορέα για το Κτηματολόγιο. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι αρνητικό στοιχείο αποτελεί η αλλαγή στον τρόπο κήρυξης απεργιών, δηλώνοντας μάλιστα πως η ρύθμιση δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης αλλά των δανειστών. Διευκρίνισε πάντως ότι αφορά μόνον στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Ειδικά για την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη στο Δημόσιο, αν και αρχικά εξετάστηκε ακόμη και το ενδεχόμενο να μην συμπεριληφθούν οι διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο – όπως είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος – ο Τσακαλώτος είπε πως προκρίθηκε η συμπερίληψή τους και εάν χρειαστεί θα γίνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Αν και οι αντιδράσεις των βουλευτών δεν ήταν ακραίες, κυρίως εκμυστηρεύτηκαν ότι γίνονται αποδέκτες αρνητικών μηνυμάτων από την κοινωνία, η οποία νιώθει βαριά την πίεση από την υπερφορολόγηση και την απειλή κατά της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Αρκετοί επισήμαναν δε ότι ο «εξορθολογισμός» – όπως τον ονομάζει η κυβέρνηση – των οικογενειακών επιδομάτων έχει ως επακόλουθο σημαντικές απώλειες για τρίτεκνους και πολύτεκνους ή για οικογένειες με μεσαία και μεγαλύτερα εισοδήματα.

«Κοιτάξτε να το διορθώσετε αυτό, γιατί είναι κουτό», έλεγαν στους υπουργούς αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι τελικώς αδικούνται από τα εισοδηματικά κριτήρια που έθεσε η κυβέρνηση. Με την Θεανώ Φωτίου να απαντά πράγματι ότι περίπου 12.000 οικογένειες με εισόδημα άνω των 33.750 ευρώ δεν θα λάβουν φέτος επίδομα.

Εισβολή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας

Η ένταση για το πολυνομοσχέδιο αποτυπώθηκε στην ενέργεια των μελών του ΠΑΜΕ τα οποία την ώρα ακριβώς που οι υπηρεσίες της Βουλής παραλάμβαναν τις εκατοντάδες σελίδες του πολυνομοσχεδίου εισέβαλαν στο γραφείο της υπουργού Εργασίας. Οπως υποστήριξαν, η Εφη Αχτσιόγλου είχε αρνηθεί νωρίτερα να τους συναντήσει κι έτσι έσπασαν την πόρτα ενώ αναποδογύρισαν κι ένα τραπέζι. Η υπουργός δέχθηκε τελικά τους εκπροσώπους των σωματείων, οι οποίοι τόνισαν πως «για το δικαίωμα στην απεργία χύθηκε αίμα», καλώντας την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη διάταξη για την κήρυξη των απεργιών. Τόσο η υπουργός όσο και η αναπληρώτρια Θεανώ Φωτίου δεν απάντησαν στους συνδικαλιστές και αποχώρησαν με αποτέλεσμα τα μέλη του ΠΑΜΕ να κάνουν αφισοκόλληση για την απεργία που οργανώνει στις 12 Ιανουαρίου

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΝΔ. Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την πως επιβάλλει σκληρά μέτρα στους πολίτες και το 2018. Μιλώντας στους τομεάρχες της ΝΔ, υποστήριξε πως «η νέα χρονιά που ξημερώνει έχει 2 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα, 900 εκατ. ευρώ νέους φόρους, μειώσεις στις συντάξεις, νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ και στο επίδομα θέρμανσης και επέκταση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας από αυτούς που έλεγαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»». Χαρακτήρισε μάλιστα «θράσος» το να λέει ο Πρωθυπουργός «ότι η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε χωρίς κανένα νέο μέτρο».