Ο υπουργός Αμυνας του Περού Χόρχε Νιέτο υπέβαλε την παραίτησή του την Τετάρτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χάρη που απένειμε ο αρχηγός του κράτους Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι στον πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος είχε καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Ναι, παραιτήθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Αμυνας, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η παραίτηση του Νιέτο, ο οποίος προερχόταν από την περουβιανή αριστερά, καταγράφηκε μία εβδομάδα έπειτα από αυτήν του υπουργού Πολιτισμού Σαλβαδόρ δελ Σολάρ, ο οποίος δήλωσε επίσης αντίθετος στην απονομή χάριτος στον Φουχιμόρι.

«Παράνομη και ανεύθυνη»

Στις 30 Δεκεμβρίου, πάνω από 230 περουβιανοί συγγραφείς, ανάμεσά τους ο νομπελίστας λογοτεχνίας Μάριο Βάργκας Γιόσα, υπέγραψαν μανιφέστο στο οποίο χαρακτηρίζουν την απονομή χάριτος «παράνομη και ανεύθυνη» ενέργεια από μέρους του Κουτσίνσκι.

Ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, πρόεδρος του Περού από το 1990 ως το 2000, εξέτινε ποινή κάθειρξης 25 ετών για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Του απονεμήθηκε χάρη στις 24 Δεκεμβρίου από τον νυν πρόεδρο.

Η απόφαση προκάλεσε πολλές επικρίσεις από το εξωτερικό και διαδηλώσεις χιλιάδων Περουβιανών, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Κουτσίνσκι πως παζάρεψε αυτήν την απόφαση για να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία με τη βοήθεια μερίδας κοινοβουλευτικών του κινήματος που είχε ιδρύσει ο Φουχιμόρι.

Στις 22 Δεκεμβρίου, είχε παραιτηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Μπασόμπριο, μερικές ώρες μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα να παυτεί ο Κουτσίνσκι.

Κατηγορείται για διαφθορά οΚουτσίνσκι

Ο νυν πρόεδρος του Περού κατηγορείται για διαφθορά εξαιτίας των σχέσεών του με την Οντεμπρέχτ, τη βραζιλιάνικη εταιρεία-κολοσσό των κατασκευών που έχει παραδεχθεί ότι κατέβαλε σχεδόν πέντε εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες συμβούλων που συνδέονταν άμεσα με τον Κουτσίνσκι, τότε υπουργό, από το 2004 ως το 2013.

Ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι είχε καταδικαστεί το 2009 για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καθώς είχε διατάξει τη δολοφονία 25 ανθρώπων από τα μέλη τάγματος θανάτου κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των μαοϊστών ανταρτών του Φωτεινού Μονοπατιού.

Ο πρώην πρόεδρος, ιαπωνικής καταγωγής, νοσηλεύεται από τις 23 Δεκεμβρίου στην κλινική Σεντενάριο της Λίμα, όπου είχε εισαχθεί εσπευσμένα με υπόταση και καρδιακές αρρυθμίες.