Τα Χριστούγεννα πέρασαν κι ο νέος χρόνος μάς επισκέφτηκε. Οι μέρες ξεκούρασης ανήκουν στο (ένδοξο) παρελθόν και τώρα μπάλα. Επιστροφή λοιπόν σε ρυθμούς Σούπερ Λίγκας με την επανέναρξη του πρωταθλήματος και τη «μάχη» για την κατάκτηση του τίτλου. Ο πρώτος γύρος, η περίοδος της ανηφοριάς, ολοκληρώθηκε πριν από τρεις εβδομάδες. Τώρα έφτασε η ώρα για το σπριντ, με τέσσερις ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο. Ο Ολυμπιακός είναι σε μια πολύ γνώριμη γι’ αυτόν θέση, στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας στα χέρια και τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα. Ακολουθούν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έναν βαθμό πίσω από τους Ερυθρόλευκους και την τετράδα συμπληρώνει ο εντυπωσιακός Ατρόμητος.

«ΤΑ ΝΕΑ» μίλησαν με τέσσερις καταξιωμένους έλληνες προπονητές για τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, αναζητώντας τα στοιχεία που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του πρωταθλητή. Σάββας Παντελίδης, Γιάννης Χριστόπουλος, Σάκης Τσιώλης και Ακης Μάντζιος αναλύουν τα δεδομένα και εστιάζουν σε πρόσωπα και καταστάσεις που θεωρούν ότι θα κάνουν τη διαφορά στο δεύτερο μισό της περιόδου. Το σίγουρο πάντως είναι πως όλοι θεωρούν πολύ σημαντική υπόθεση τις μεταγραφές που θα κάνουν οι ομάδες την περίοδο του Ιανουαρίου.

Σάκης Τσιώλης

«Τα ντέρμπι θα είναι πιο κρίσιμα»

Ο τεχνικός της Κέρκυρας Σάκης Τσιώλης θεωρεί πως τα ντέρμπι σε Γεώργιος Καραϊσκάκης και Τούμπα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και αναφέρθηκε στην ευκαιρία που δεν εκμεταλλεύτηκαν στον πρώτο γύρο της σεζόν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. «Ενα στοιχείο που θα πρέπει να επισημανθεί αφορά την ευκαιρία που είχαν ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να δημιουργήσουν μια διαφορά από τον Ολυμπιακό στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Ηταν μια ευκαιρία που δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν οι δύο Δικέφαλοι και μάλιστα ο Ολυμπιακός πέρασε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου. Αυτό είναι κάτι που δίνει το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να ξεκινήσει τον δεύτερο γύρο της Σούπερ Λίγκας, έχοντας την καλύτερη ψυχολογία, γιατί είναι ο πρωταθλητής χειμώνα.

Θεωρώ πάντως ότι σημαντικό ρόλο στη μάχη του τίτλου θα παίξουν τα ντέρμπι μεταξύ των τριών ομάδων. Ο ΠΑΟΚ έχει τα δύο παιχνίδια με Ολυμπιακό και ΑΕΚ στην έδρα του κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να μετρήσει πολύ. Ο Ολυμπιακός από την άλλη πλευρά έχει το ματς με την ΑΕΚ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, κάτι εξίσου σημαντικό. Πιστεύω λοιπόν πως η ομάδα που θα καταφέρει να πάρει τα ντέρμπι θα έχει αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αν ο Ολυμπιακός κερδίσει την ΑΕΚ και δεν χάσει στην Τούμπα τότε είναι το φαβορί. Από την άλλη πλευρά αν ο ΠΑΟΚ κερδίσει τα δυο ματς στην έδρα του, κόντρα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ, θα έχει τον πρώτο λόγο για το πρωτάθλημα».

Σάββας Παντελίδης

«Να δούμε ποιος θα αγοράσει τι»

Ο Αστέρας Τρίπολης είναι από τις ομάδες που δεν ξεκίνησαν καλά τη σεζόν, αλλά οι Αρκάδες βρήκαν τον δρόμο τους και με συνεχόμενες νίκες πλησίασαν στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας. Ο τεχνικός του Αστέρα Σάββας Παντελίδης έχει σημαντική συμβολή στην πορεία της ομάδας του και μιλώντας στα «ΝΕΑ» για την κούρσα του τίτλου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι ομάδες θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή στις αδυναμίες τους, ώστε να πραγματοποιήσουν τις μεταγραφές που θα τις ανεβάσουν επίπεδο. Θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην έκβαση του πρωταθλήματος η μεταγραφική δραστηριότητα του Ιανουαρίου. Η ΑΕΚ έδειξε μια σταθερότητα στο πρώτο μισό της σεζόν αλλά δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι έχει να παίξει και στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορεί να την επηρεάσει, αλλά όλα θα φανούν στην πορεία. Νομίζω πάντως ότι το πρωτάθλημα δεν θα κριθεί στα αποτελέσματα των ντέρμπι. Πιο σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων και πού θα χαθούν βαθμοί. Θα πρέπει πάντως να σταθούμε και στην αγωνιστική εικόνα του Ατρομήτου, καθώς η πορεία του είναι εξαιρετική. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος και αν η ομάδα του Περιστερίου θα συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς».

Γιάννης Χριστόπουλος

«Ολα είναι ανοιχτά»

Ο τεχνικός του Αρη Λεμεσού Γιάννης Χριστόπουλος επισήμανε πως με την εικόνα που είχε ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το ποια ομάδα θα κατακτήσει τον τίτλο. «Πιστεύω ότι η κούρσα του πρωταθλήματος θα είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος. Και θα πρέπει εδώ να σταθούμε και στον Ατρόμητο που κάνει εξαιρετική πορεία. Νομίζω πως η ομάδα του Περιστερίου θα παίξει του χρόνου στην Ευρώπη. Σε ό,τι έχει να κάνει πάντως με τον τίτλο όλα είναι πιθανά. Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν πιθανότητες να πάρουν το πρωτάθλημα αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και τις μεταγραφικές κινήσεις που θα κάνουν οι τρεις ομάδες. Νομίζω ότι οι μεταγραφές που θα γίνουν θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. Οποια ομάδα κάνει τις πιο εύστοχες κινήσεις θα αυξήσει και τις πιθανότητές της να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο φινάλε της σεζόν. Επίσης θα πρέπει να δούμε και τα αποτελέσματα στα μεταξύ τους ντέρμπι. Είναι πολύ σημαντικά παιχνίδια που επηρεάζουν και την ψυχολογία των ομάδων. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να δούμε ποιος θα είναι ο κερδισμένος από τα ντέρμπι του δεύτερου γύρου».

Ακης Μάντζιος

«Βαρόμετροοι μεταγραφές»

Ο πρώην προπονητής του Απόλλωνα Ακης Μάντζιος τόνισε πως οι κινήσεις που θα κάνουν οι ομάδες τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου θα είναι καθοριστικής σημασίας για την εικόνα που θα παρουσιάσουν οι ομάδες στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος. «Η εικόνα που είδαμε με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου δεν ήταν συνηθισμένη, καθώς κοντά στην κορυφή είναι και ο Ατρόμητος και όλοι περιμένουν τις εξελίξεις στο δεύτερο μισό της Σούπερ Λίγκας. Το σίγουρο πάντως είναι πως οι μεταγραφικές κινήσεις που θα κάνουν οι ομάδες τον Ιανουάριο θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία που θα έχουν στη συνέχεια της σεζόν.

Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε πρώτα μια εικόνα των μεταγραφών που θα γίνουν για να μπορούμε να πούμε ποια ομάδα θα έχει το προβάδισμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Στον πρώτο γύρο η ΑΕΚ έδειξε να είναι πιο σταθερή, ενώ σε ό,τι αφορά τον ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να έχει μια καλή συγκομιδή μακριά από την Τούμπα.

Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός δεν είχε καλό ξεκίνημα αλλά πέτυχε κάτι που είναι σημαντικό. Σημείωσε έξι συνεχόμενες νίκες κι αυτά τα αποτελέσματα βοηθούν πολύ την ψυχολογία μιας ομάδας. Θεωρώ πάντως πως η παρουσία του στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου είναι ένα πλεονέκτημα για τους Ερυθρόλευκους. Αυτή τη στιγμή όμως δεν μπορώ να πω ποια ομάδα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει το πρωτάθλημα. Ολες είναι κοντά και θα πρέπει να περιμένουμε τις μεταγραφές που θα κάνουν».