Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από δεκαπέντε έχουν τραυματιστεί, τέσσερις από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πενταώροφο κτίριο διαμερισμάτων στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, κοντά στον ζωολογικό κήπο.

«Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, βρέφος βρίσκεται ανάμεσά τους, και τέσσερις άλλοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

«Τα θύματα εντοπίστηκαν σε διάφορους ορόφους του κτιρίου και είναι ηλικίας από ενός έως 50 χρονών» είπε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης Ντάνιελ Νίγκρο.

«Αυτή η τραγωδία είναι, ως προς το μέγεθός της, αναμφίβολα ιστορική» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν περισσότεροι από 170 πυροσβέστες.

Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός WABC, που ανήκει στο δίκτυο του ABC, μετέδωσε πως η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 19:00 (τοπική ώρα) στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας.

Εξωτερικά του κτιρίου, στην πλευρά που είναι ορατή, δεν υπάρχουν σοβαρές καταστροφές, όπως φαίνεται στις εικόνες που μεταδίδουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Νωρίτερα, ο Ερικ Φίλιπς, εκπρόσωπος Τύπου του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάζιο, είπε ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως μετέδωσε το Associated Press.

Ο ίδιος αργότερα σημείωσε στο Twitter: «Θα υπάρξουν κι άλλοι (νεκροί). Φρικτό».

Οι πυροσβέστες έσωσαν τουλάχιστον δεκαπέντε άτομα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, ο οποίος δήλωσε στη New York Daily News ότι δώδεκα από αυτούς βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Συγκλονιστικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στην είσοδο του κτιρίου με συγγενείς ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του να φωνάζουν για βοήθεια.

Αυτόπτης μάρτυρας, ο Ξέινραλ Κόλινς, εξέφρασε φόβους πως ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν νεκρά παιδιά.

«Πατέρας έτρεξε μέσα στο κτίριο, αλλά δεν μπόρεσε να προχωρήσει» είπε ο Κόλινς. «Τον άκουσα να κραυγάζει: ‘‘τα μωρά μου είναι νεκρά:! Τα μωρά μου είναι νεκρά!’’».

Δεν έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς.

OΤζαμάλ Φλίκερ, αυτόπτης μάρτυρας, είπε ότι είδε φλόγες να ξεπηδούν κοντά στο σημείο όπου βρίσκονται οι κάδοι των απορριμμάτων.

«Ξεκίνησε από κάτω, από τον χώρο όπου βρίσκονται τα σκουπίδια. Ο καπνός ήταν φοβερός. ‘‘Βγες έξω’’, άκουσα γυναίκα να ουρλιάζει. ‘‘Είμαστε εγκλωβισμένοι, βοήθεια’’», είπε ο Φλίκερ.