Η 16χρονη Παλαιστίνια Αχεντ Ταμίμι που χαστούκισε ισραηλινό στρατιώτη πριν δύο εβδομάδες θα βρεθεί αντιμέτωπη με κατηγορίες για βιαιοπραγία ενώπιον ισραηλινού στρατοδικείου, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές.

Σε βίντεο, στο οποίο καταγράφεται το περιστατικό της 15ης Δεκεμβρίου στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, εμφανίζεται η Αχεντ και η ξαδέλφη της Νουρ Νάτζι να πλησιάζουν δύο Ισραηλινούς που ακουμπούσαν σε τοίχο και να τους σπρώχνουν, να τους χαστουκίζουν, να τους κλωτσάνε και να τους γρονθοκοπούν. Οι στρατιώτες, με πλήρη εξάρτυση, παραμένουν απαθείς.

Το βίντεο έγινε viral, με τους Παλαιστινίους να εξαίρουν τον ηρωισμό της 16χρονης και τους Ισραηλινούς να συζητούν κατά πόσον ο στρατιώτης έπραξε σωστά που δεν αντέδρασε.

Το περιστατικό διαδραματίστηκε μπροστά από το σπίτι της οικογένειας Ταμίμι, στη Νάμπι Σάλεχ, βόρεια της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, κατά τη διάρκεια πετροβολισμών ενάντια σε στρατιώτες, σύμφωνα με τον στρατό.

«Ταπεινωτική η συμπεριφορά του… »

Τρεις μέρες μετά την προβολή του βίντεο στην ισραηλινή τηλεόραση, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο σπίτι της οικογένειας Ταμίμι και συνέλαβαν την Αχεντ και τη μητέρα της Ναριμάν, που ήταν παρούσα την ώρα του περιστατικού.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο στρατιώτης «ενήργησε επαγγελματικά», αλλά ακροδεξιοί ισραηλινοί πολιτικοί χαρακτήρισαν ταπεινωτική τη συμπεριφορά του.

Στην ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη σήμερα Πέμπτη σε αίθουσα στρατοδικείου στη φυλακή Οφερ, κοντά στη Ραμάλα, οι εισαγγελείς τόνισαν ότι σκοπεύουν να απαγγείλουν κατηγορίες στην 16χρονη, ανάμεσά τους για βιαιοπραγία και προσβολή στρατιώτη.

Ζήτησαν την παράταση της κράτησής της μέχρι να συνταχθεί το κατηγορητήριο.

Η Αχεντ Ταμίμι έγινε γνωστή όταν ύψωσε το δάκτυλό της κάτω από τη μύτη των Ισραηλινών στρατιωτών, σκηνή που απαθανατίστηκε σε σειρά φωτογραφιών και ώθησε το 2012 τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε πρωθυπουργό, να την προσκαλέσει στην Τουρκία για να τη γνωρίσει.

Πριν δύο χρόνια εμφανιζόταν σε φωτογραφίες να δαγκώνει στρατιώτη που επιχείρησε να συλλάβει τον μικρότερο αδερφό της.