Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Τετάρτη στην Τζαράντα, στο βορειοανατολικό Μαρόκο, για να απαιτήσουν «δουλειές» και «ανάπτυξη», μερικές ημέρες αφότου δύο αδέλφια έχασαν τη ζωή τους σε παράνομο ορυχείο άνθρακα, μετέδωσε ομάδα δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη.

Διατρανώνοντας πως θέλουν από τις αρχές να προσφέρουν «οικονομική εναλλακτική λύση» και φωνάζοντας συνθήματα όπως «όχι στην περιθωριοποίηση», οι διαδηλωτές, νέοι στην πλειονότητά τους, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης για να εκφράσουν την οργή τους για τον θάνατο των δύο αδελφών την Παρασκευή.

Ο Χουσίν και ο Τζεντουάν, 23 και 30 ετών αντίστοιχα, έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα που σημειώθηκε ενώ προσπαθούσαν να εξορύξουν, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, άνθρακα από ορυχείο που έχει κλείσει, προκαλώντας αγανάκτηση σε πολλούς κατοίκους της εξαθλιωμένης πόλης που θεωρούν πως η κοινότητά τους αδικείται κατάφωρα.

«Ζητάμε από το κράτος να βρει λύσεις στα προβλήματά μας, στην ανεργία των νέων, στους πολύ υψηλούς λογαριασμούς του νερού και του ηλεκτρικού», είπε ο Αμπντεσαμίχ, 23χρονος διαδηλωτής.

«Στις στοές με κίνδυνο της ζωής τους»

«Οι νέοι κατεβαίνουν στις στοές των ανθρακωρυχείων με κίνδυνο της ζωής τους διότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Ζητάμε από τις αρχές να βρουν εναλλακτική λύση», πρόσθεσε.

Μετά το κλείσιμο του ορυχείου, που αποτελούσε τη μεγαλύτερη επιχείρηση στην Τζαράντα, η πόλη «δεν διαθέτει άλλους πόρους, δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας, δεν υπάρχουν βιομηχανικές μονάδες. Ο κόσμος ζει στην αβεβαιότητα», εξήγησε στέλεχος της Ενωσης του Μαρόκου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (AMDH).

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους ανέμιζαν ή είχαν τυλιχτεί με σημαίες του Μαρόκου, κατήγγειλαν ότι παράγοντες της περιοχής έχουν άδειες εξόρυξης άνθρακα και «φτιάχνουν τους νόμους» κατά βούληση.

Ο Χασάν, φοιτητής, 25 ετών, κατηγόρησε, όπως και πολλοί άλλοι διαδηλωτές, ισχυρούς παράγοντες της περιοχής, ανάμεσά τους και εκλεγμένους πολιτικούς, ότι αγοράζουν τον άνθρακα που εξορύσσεται παράνομα σε «εξευτελιστικές τιμές» και κατόπιν τον μεταπωλούν σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Παράνομες εξορύξεις

Ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων του Μαρόκου, ο Αζίζ Ραμπάχ, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι υπηρεσίες του δεν διστάζουν «να ανακαλέσουν οποιαδήποτε άδεια εξερεύνησης ή εκμετάλλευσης» κοιτασμάτων γαιάνθρακα «σε περίπτωση παραβίασης των κανονισμών ή καταχρήσεων», είτε «στη Τζαράντα ή αλλού». Ο Ραμπάχ διαβεβαίωσε ότι «το 2017 ανακλήθηκαν πάνω από 1.400 άδειες» λειτουργίας ορυχείων συνολικά στο βασίλειο.

Παρά το κλείσιμο, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, του μεγαλύτερου ορυχείου στην Τζαράντα, που απασχολούσε περίπου 9.000 ανθρώπους, εκατοντάδες ανθρακωρύχοι συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά εξορύσσοντας άνθρακα παράνομα.

Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι που επιδίδονται σε αυτήν τη δραστηριότητα προσβάλλονται από πνευμονοκονίαση, πάθηση που προκαλείται από την εισπνοή πολύ λεπτών κόκκων άνθρακα.

Η Τζαράντα, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, είναι σήμερα μια από τις φτωχότερες πόλεις του Μαρόκου, κατά τα επίσημα, κυβερνητικά στοιχεία.