Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας θα διεξαγάγουν συνομιλίες για τη διμερή συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών (KORUS) την 5η Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον, όπως ανακοίνωσαν αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των δύο κρατών.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία, η οποία είχε συναφθεί επί των ημερών του δημοκρατικού προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τραμπ απαιτεί να μεταβληθούν οι όροι της συμφωνίας ώστε να μειωθεί το αμερικανικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τη Νότια Κορέα, το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν 28 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εξέχοντες αμερικανοί κοινοβουλευτικοί και το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, το ισχυρότερο επιχειρηματικό λόμπι της χώρας, προτρέπουν τον Τραμπ να μην κάνει πράξη αυτήν την απειλή αποχωρώντας από τη συμφωνία η οποία είχε συναφθεί πριν από πέντε χρόνια.

Nα εξεταστούν ο αμερικανικές απαιτήσεις

Στις συνομιλίες θα τεθούν επικεφαλής ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης για το εμπόριο (USTR) Μάικλ Μπίμαν και ο Γου Μιουνγκ-χι, ανώτερος νοτιοκορεάτης αξιωματούχος που είχε συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση για τη διμερή συμφωνία, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση και το υπουργείου Εμπορίου της Νότιας Κορέας.

Τον Οκτώβριο, η Σεούλ συμφώνησε να αρχίσουν συνομιλίες για να εξεταστούν οι αμερικανικές απαιτήσεις.

Αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία το 2012, το έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ έναντι της Νότιας Κορέας υπερδιπλασιάστηκε, φθάνοντας τα 27,6 δισ. δολάρια το 2016.

Ομως, ως τον Ιούλιο του 2017, το έλλειμμα μειώθηκε στα 13,1 δισ. δολάρια από τα 18,8 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.