Δικαστήριο της Ρανγκούν διέταξε την Τετάρτη την παράταση της προφυλάκισης των δύο δημοσιογράφων του πρακτορείου Reuters, που συνελήφθησαν ενώ ερευνούσαν τις επιχειρήσεις καταστολής του βιρμανικού στρατού, που κατηγορείται για «εθνοκάθαρση» εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

Ο 31χρονος Ουά Λόνε και ο 27χρονος Κιάου Σόε Οο παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου και τους επετράπη να συναντήσουν τις οικογένειές τους και τον δικηγόρο τους για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή τους το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου. Τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επανειλημμένα ζητήσει την απελευθέρωσή τους.

Η προφυλάκιση τους παρατάθηκε «μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, καθώς συνεχίζονται οι ανακρίσεις», δήλωσε ο δικαστής Ον Μγιντ.

Οι δύο δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι δεν υπέστησαν κακομεταχείριση κατά την κράτησή τους. «Η κατάσταση είναι εντάξει», δήλωσε ο Ουά Λόνε μετά την ακροαματική διαδικασία, προσθέτοντας ότι οι δυο τους κρατούνται σε συγκρότημα της αστυνομίας στη Γιανγκόν.

«Θα το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διότι ποτέ δεν κάναμε κάτι κακό», δήλωσε. «Ποτέ δεν παραβιάσαμε το νόμο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή τη δεοντολογία. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Δεκάδες δημοσιογράφοι και εικονολήπτες συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο στη Γιανγκόν για την εμφάνιση των δύο δημοσιογράφων ενώπιον του δικαστηρίου. Οι δύο κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν με ένα λευκό βαν, αντί με όχημα της αστυνομίας, φορούσαν απλά, καθημερινά ρούχα και δεν ήταν δεμένοι με χειροπέδες.

Οι δύο δημοσιογράφοι κάλυπταν για λογαριασμό του Reuters την κρίση στην Πολιτεία Ραχίν, την οποία, σύμφωνα με υπολογισμούς, έχουν εγκαταλείψει 655.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια για να γλιτώσουν από το διωγμό που έχει εξαπολύσει ο στρατός της χώρας.

Η έρευνα σε βάρος των δύο δημοσιογράφων διενεργείται βάσει της νομοθεσίας περί κρατικών μυστικών και φέρει μέγιστη ποινή κάθειρξης τα 14 χρόνια.