Κάλεσμα προς την Κίνα απηύθυναν Γερμανία και ΗΠΑ, προκειμένου να απελευθερώσει άμεσα γνωστό ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στον οποίο επιβλήθηκε την Τρίτη ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για ανατρεπτική δραστηριότητα -η σκληρότερη ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της καταστολής ακτιβιστών που άρχισε στις 9 Ιουλίου 2015 και συνεχίζεται.

Τέθηκε υπό κράτηση τον Μάιο 2015 και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανατρεπτική δραστηριότητα.

Σε μια χωριστή υπόθεση, επίσης την Τρίτη, ο δικηγόρος υποθέσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων Σίε Γιάνγκ, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχος υποκίνησης ανατρεπτικών δραστηριοτήτων, απέφυγε την ποινή επειδή παραδέχθηκε τα εγκλήματά του.

«Καλούμε τις κινεζικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τον Γου», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γερμανίας στην Κίνα.

«Καθώς δεν επιβλήθηκε ποινή στον Σίε, καλούμε την Κίνα να του επιτρέψει να επαναλάβει τις επαγγελματικές δραστηριότητές του χωρίς όρους και χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς», προσθέτουν στην κοινή δήλωση.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Γου, σε δήλωσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τους δικηγόρους του, αναφέρει πως θεωρεί «τιμητική» την καταδίκη του, καθώς αποδεικνύει πως δεν έγινε «σκλάβος» ούτε «συνεργός» της κινεζικής «δεσποτείας».